O Απρίλιος θα κλείσει με ανοδική πορεία του δείκτη BDI

O Απρίλιος θα κλείσει με ανοδική πορεία του δείκτη BDI

204
O Απρίλιος θα κλείσει με ανοδική πορεία του δείκτη BDI

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Στα του οίκου μας, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς «καλά» κρατούν, με το χρόνο φυσικά να μην λειτουργεί υπέρ μας και το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι τα νέα μέτρα θα πλήξουν το ασφαλιστικό, και το φορολογικό τόσο σε επίπεδο άμεσων όσο και σε έμμεσων φόρων. Κι αυτό διότι πρέπει να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των € 5,4 δισ. για την επόμενη τριετία, αν και έχει αρχίσει και ακούγεται έντονα ότι ο τελικός λογαριασμός μάλλον θα κλείσει κανά δις. παραπάνω δηλαδή γύρω στα € 6,5 δις.
Σε επίπεδο Παγκόσμιας οικονομίας, συνεχίζεται η περιγραφή της ανάπτυξης με επιθετικούς προσδιορισμούς επί το πλείστον αρνητικούς ή ιδιαίτερα επιφυλακτικούς, όπως μέτρια και άνιση, μετριοπαθή, εύθραυστη, αργή, ευάλωτη κλπ., γεγονός που όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για βελτίωση της κατάστασης ενώ το outlook παραμένει επίφοβο παρά τις «απεγνωσμένες» προσπάθειες των Κεντρικών Τραπεζών για επανεκκίνηση της οικονομίας.
Για άλλη μία φορά η Christine Lagarde, απέστειλε έκκληση για συμβολή των χωρών στην ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω 3 βασικών εργαλείων όπως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική προσαρμογή και νομισματική πολιτική. Παράλληλα επισήμανε πως οι προοπτικές για την Παγκόσμια οικονομία έχουν υποβαθμιστεί τους τελευταίους 6 μήνες με την ανάκαμψη να παραμένει πολύ αργή, πολύ ευάλωτη και οι κίνδυνοι για την ανθεκτικότητα της αυξάνονται.
Από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνουμε ότι ουσιαστικά υπονοεί πως η νομισματική πολιτική από τις Κεντρικές Τράπεζες είναι καλή και θεμιτή αλλά από μόνη της δεν απαιτεί ικανή συνθήκη για αναθέρμανση της Παγκόσμιας οικονομίας και θα πρέπει οι κυβερνήσεις παράλληλα να προβούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η BIS, Διεθνής Τράπεζα Διακανονισμών, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες είναι πλέον εξαρτημένες από τις Κεντρικές Τράπεζες με τη νομισματική χαλάρωση να καθίσταται όλο και πιο επικίνδυνη. Σύμφωνα με την Τράπεζα, το φθηνό και άφθονο χρήμα των Κεντρικών Τραπεζών αγόρασε χρόνο, προειδοποιώντας ότι περισσότερες αγορές ομολόγων θα υπονομεύσουν την επιστροφή της Παγκόσμιας οικονομίας σε υγιείς βάσεις, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στις διορθώσεις των Κρατικών και ιδιωτικών ισολογισμών. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως αν και ο «ανεπτυγμένος κόσμος» έχει προχωρήσει 600 φορές σε μείωση των επιτοκίων από το 2009 έως σήμερα, ενώ έχουν τυπώσει συνολικά πάνω από $ 15 τρισ., δεν έχει καταφέρει να ασκήσει ανοδικές ωθήσεις στην Παγκόσμια οικονομία.
Στην προηγούμενη ανασκόπηση αναφερθήκαμε στις υποβαθμισμένες εκτιμήσεις των αναλυτών για την ανάπτυξη του 1ου τριμήνου στις ΗΠΑ ενώ τώρα κάποιοι κάνουν λόγο για αμελητέα ανάπτυξη ή ίσως και αρνητική, μετά την μείωση των αποθεμάτων χονδρικής κατά 0,5% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
Οι οικονομολόγοι της JP Morgan προέβλεψαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,2% το 1ο τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,7%. Αντίστοιχα η Barclays εκτιμά την αύξηση του ΑΕΠ για το 1ο τρίμηνο στο 0,3%, ενώ το μοντέλο εκτίμησης της ανάπτυξης Atlanta FED GDPNow δείχνει ότι η ανάπτυξη κινήθηκε στο 0,1%.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα επίσημα αποτελέσματα της ανάπτυξης θα δημοσιοποιηθούν στις 28 Απριλίου.
Την ίδια στιγμή, η Πρόεδρος της FED, Janet Yellen, εμφανίζεται επιφυλακτική επισημαίνοντας ότι η πορεία της Αμερικανικής οικονομίας είναι κάπως συγκεχυμένη και οι Παγκόσμιες εξελίξεις δημιουργούν διαρκείς απειλές δικαιολογώντας ένα βραδύτερο ρυθμό στην αύξηση των επιτοκίων. Η ίδια επεσήμανε πως η FED δεν έχει λάβει την απαραίτητη βοήθεια από το Κογκρέσο σε όρους δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και τόνωσης των κυβερνητικών δαπανών.
Την Παρασκευή 08 Απριλίου 2016, ο BDΙ έκλεισε στις 539 μονάδες, ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 656 μονάδες με $ 5,089 την ημέρα, BPI στις 643 μονάδες στα $ 5,131 την ημέρα, BSI στις 488 μονάδες στα $ 5,102 την ημέρα και BHSI στις 286 μονάδες, στα $ 4,213 την ημέρα.
Από τις 11 Φεβρουαρίου, όπου ο δείκτης σημείωσε χαμηλό έτους στις 290 μονάδες, ο BDI έχει ακολουθήσει μία ανοδική πορεία 40 ημερών, έχοντας παρουσιάσει αύξηση κατά 249 μονάδες ή 85,87% και όπως όλα δείχνουν ο Απρίλιος θα κλείσει με ανοδική πορεία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.