
Την περασμένη Κυριακή ιαπωνικό υποβρύχιο κατέπλευσε σε λιμένα των Φιλιππίνων, για πρώτη φορά μετά από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια. Η επίσκεψη του ιαπωνικού υποβρυχίου έρχεται να επισημοποιήσει την απόφαση των δύο χωρών για ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας ως απάντηση στην προσπάθεια του Πεκίνου να θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλες περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Συγκεκριμένα την Κυριακή, 3 Απριλίου 2016, ένα από τα νεώτερα και μεγαλύτερα υποβρύχια του ιαπωνικού στόλου, συνοδευόμενο από δύο ιαπωνικά αντιτορπιλικά, κατέπλευσε στην τέως αμερικανική ναυτική βάση στην περιοχή της Subic Bay, στο πλαίσιο ασκήσεων στην θαλάσσια περιοχή της νοτιο-ανατολικής Ασίας. Ο πλοίαρχος Hiroyuki Yoshino σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η άφιξη το ιαπωνικού υποβρυχίου στις Φιλιππίνες θα πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο της ναυτικής άσκησης που έχει ως στόχο την εκπαίδευση των αξιωματικών του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού», ενώ δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι «η παρουσία μας εδώ αποτελεί μήνυμα για κάποια άλλη χώρα».
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η απόφαση της Κίνας για έλεγχο της Νότιας Σινικής Θάλασσας, μέσω της οποία διεξάγεται ετησίως ένα εμπόριο αξίας σχεδόν 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει προκαλέσει την άμεση αντίδραση τόσο της Ιαπωνίας όσο και άλλων χωρών της περιοχής όπως του Μπρουνέι, της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων, του Βιετνάμ και της Ταϊβάν.
Ενώ τόσο η Κίνα όσο και η Ιαπωνία διεκδικούν νησίδες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, γεγονός που οδηγεί το Τόκιο σε αύξηση της παρουσίας του πολεμικού του ναυτικού στα διαφιλονικούμενα ύδατα.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι την περασμένη Παρασκευή η Κίνα εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της μετά από δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του Πεκίνου να δημιουργήσει ζώνη αποκλεισμού πτήσεων πάνω από τις διαφιλονικούμενες θαλάσσιες ζώνες της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
Φωτό: www.flickr.com/Matt Maness
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Εν μέσω ριζικών αλλαγών στο πεδίο των ανακυκλώσεων πλοίων, με την έναρξη της ισχύος της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δραστηριότητα…
Σοβαρό ένοπλο επεισόδιο σημειώθηκε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, όταν ομάδα ενόπλων που επέβαινε σε μικρά σκάφη εξαπέλυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, επίθεση σε υπό ελληνικό…
Ιδιαίτερα μεγάλη «βουτιά» σημείωσαν οι ναύλοι των LPG carriers, και ειδικά εκείνοι των πλοίων μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Fearnleys,…
Τα ναυπηγεία Tsuneishi Shipbuilding της Ιαπωνίας αποφάσισαν να εξαγοράσουν όλες τις μετοχές του ναυπηγικού ομίλου Mitsui E&S Shipbuilding, ενώ αναμένεται να τον μετατρέψουν σε…
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, η νοτιοκορεατική HMM προανήγγειλε νέα σημαντική επένδυση στον λιμένα Algeciras της…
Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας, ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με την ελληνική…
Συνέντευξη του Καπτ. Παναγιώτη Γιγή, Προέδρου της ΠΕΠΕΝ
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ