Πως να αποκτήσετε την ευρωπαϊκή κάρτα υγείας

Πως να αποκτήσετε την ευρωπαϊκή κάρτα υγείας

2023
Πως να αποκτήσετε την ευρωπαϊκή κάρτα υγείας

Το North P&I club στο παρελθόν έχει συμβουλέψει τα μέλη του για την αξία μιας κάρτας υγείας, ειδικά για τους ναυτικούς οι οποίοι επισκέπτονται συχνά Ευρωπαϊκούς λιμένες.
Η κάρτα υγείας για όσους δεν γνωρίζουν, είναι μια δωρεάν κάρτα που σας προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικές εξετάσεις, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σας σε μια από τις 28 χώρες της ΕΕ, επιπλέον στην Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν). Έτσι ναυτικοί οι οποίοι τυχόν να αρρωστήσουν σε Ευρωπαϊκούς λιμένες θα μπορούν να αποπληρώσουν τα έξοδα νοσηλείας τους από την ήδη υπάρχουσα ασφάλιση τους, χωρίς να επιβαρύνουν τη ναυτιλιακή εταιρεία. (Οι κάρτες εκδίδονται από τον εθνικό πάροχο ασφάλισης υγείας)
Αξίζει να αναφερθεί πως σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, τα έξοδα νοσηλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα για τις ναυτιλιακές εταιρείες (όπως αναφέρει το club) καθώς πολλές φορές εμπλέκεται και ένα τρίτο άτομο, ο «πράκτορας» νοσοκομειακής περίθαλψης.
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε τρείς εφαρμογές για την απόκτηση και χρησιμοποίηση των Ευρωπαϊκών καρτών υγείας, περισσότερες πληροφορίες για αυτές μπορείτε να βρείτε παρακάτω:
App Store
Google Play
Windows Phone Store

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.