Ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: η Νορβηγία...

Ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: η Νορβηγία θα γίνει φτωχότερη

464
Ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: η Νορβηγία θα γίνει φτωχότερη

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Bob Ford, παρουσίασε στη Νορβηγία την έκθεση του οργανισμού σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της χώρας με την έμφαση να δίνεται στο Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο (GPFG).
Ο Ford τόνισε τη σημασία του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου και ότι αυτό λειτούργησε ως μία εξαιρετική εφεδρεία σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, εξαιτίας και της σημαντικής πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Όμως, κατά τον Bob Ford «αυτή η πτώση της τιμής του πετρελαίου σημαίνει ότι η Νορβηγία θα γίνει φτωχότερη και ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της οικονομίας της στο μέλλον».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί ραγδαία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως αντιστοίχως σε μεγάλο βαθμό έχουν μειωθεί και τα φορολογικά έσοδα από τον τομέα του πετρελαίου, μία μείωση που το τελευταίο δωδεκάμηνο ξεπερνά το -38%.
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΟΣΑ σημείωσε ότι «η Νορβηγία διαθέτει ένα πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο και αυτή η ευημερία της οφείλεται σε ένα συνδυασμό πλούτου φυσικών πόρων, καλής πολιτικής διαχείρισης και επικράτησης αξιών κοινωνικής δικαιοσύνης και ισονομίας». «Όμως» συνέχισε ο Bob Ford, «η σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου από το 2014 συνιστούν μία υπενθύμιση για τη Νορβηγία ότι η οικονομία της χώρας είναι εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κινδύνους και κατά συνέπεια είναι μεγάλη σημασίας ο σχεδιασμός μίας ευέλικτης και ανταγωνιστικής οικονομίας».

Φωτό: flickr.com/Aslak Tronrud

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.