Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πόλος έλξης για ξένους...

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πόλος έλξης για ξένους επενδυτές

120
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πόλος έλξης για ξένους επενδυτές

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν παραμένει μεσο-μακροπρόθεσμα ο πλέον σημαντικός προς επένδυση τομέας της χώρας, παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου διεθνώς. Άλλωστε η χώρα διαθέτει τεράστια αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και αερίου, με τα περισσότερα εξ αυτών να βρίσκονται στην Κασπία Θάλασσα.
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και του αερίου έχουν υποχρεώσει όλους τους παράγοντες της αγοράς να κινηθούν προς την κατεύθυνση της ελαχιστοποίησης του κόστους παραγωγής και της βελτιστοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων, τα οποία για το τρέχον έτος δεν αναμένεται να βιώσουν περικοπές όπως αντιθέτως ισχύει σε άλλες χώρες (π.χ. Νορβηγία).
Τα κυριότερα έργα που τρέχουν αυτήν την περίοδο στην χώρα είναι τα εξής:
(α) η ανάπτυξη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου στην θαλάσσια περιοχή «Azeri-Chirag-Guneshli» (ACG) της Κασπίας, 120 χλμ από τις ακτές του Αζερμπαϊτζάν. Τα κοιτάσματα της περιοχής διαθέτουν απολήψιμες ποσότητες πετρελαίου που αγγίζουν τα 6 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
(β) Η ανάπτυξη της δεύτερης φάσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου του «Shah Deniz», το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χλμ νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας, Μπακού.
Και (γ) η εξερεύνηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Abscheron».
Όμως, αρκετοί επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους και προς άλλες περιοχές της χώρας με κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα προς την περαιτέρω ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Bulla Deniz», τη γεωλογική εξερεύνηση των πεδίων «Schafag» και «Asiman», καθώς και την ανάπτυξη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου που βρίσκονται στο υπέδαφος της αυτόνομης περιοχής του Ναχιτσεβάν νοτιοδυτικά του Αζερμπαϊτζάν.
Μάλιστα μέσα στο 2016 αναμένεται η λειτουργία δύο έως τριών νέων εγκαταστάσεων άντλησης πετρελαίου και αερίου στο κοίτασμα του Gum Deniz, το οποίο βρίσκεται 21 χλμ νοτιοανατολικά του Μπακού και το οποίο από το 1955 μέχρι σήμερα έχει παράξει περισσότερους από 28,9 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου και 27 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Το ενδιαφέρον, όμως, των ξένων επενδυτών προσελκύει και η περαιτέρω εξερεύνηση και ανάπτυξη των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου «Umid και «Babek».
Να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα εκ των κοιτασμάτων βρίσκονται υπό την διαχείριση της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR), η οποία δραστηριοποιείται στην εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην παραγωγή, επεξεργασία και μεταφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και φυσικής βενζίνης, στην εμπορική διάθεση πετρελαϊκών και πετροχημικών προϊόντων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά και στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο της βιομηχανίας και των νοικοκυριών στο Αζερμπαϊτζάν. Πλέον, η εταιρεία αναζητά περαιτέρω συμπράξεις με ξένες εταιρείες και επενδυτές, καθώς το Αζερμπαϊτζάν αναδεικνύεται σε μία από τις πλέον σημαντικές χώρες-παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Φωτό: http://www.socar.az/

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.