Η συμφωνία της Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Η συμφωνία της Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

231
Η συμφωνία της  Συνόδου  Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Ιδιαίτερης οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας, χαρακτηρίζεται, από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η τριμερής συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Η συμφωνία συγκεκριμένα θα προωθεί τα κοινά έργα στον ενεργειακό τομέα, που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο των τριών χωρών, όσο και στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ.
Η συμφωνία αυτή, η οποία αποτελεί το επιστέγασμα των συχνών επαφών του τελευταίου χρόνου, είναι η δεύτερη, μετά την τριμερή συμφωνία της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση πως οι τρεις χώρες πρέπει να δράσουν συλλογικά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Στόχος της τριμερούς, δήλωσε, είναι η ειρήνη στη Μεσόγειο μέσω ακριβώς της συνεργασίας των κρατών, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι όποιες συμφωνίες δεν στρέφονται κατά του οποιουδήποτε κράτους. «Παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στην προώθηση κοινών έργων στον τομέα της ενέργειας» δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρθηκε στην πρόθεση των τριών χωρών να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως και στη δημιουργία ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου για να διασυνδέει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των τριών χωρών, που θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αγορά τους.
Πάντως ιδιαίτερα σημαντικός από τους τομείς της συνεργασίας είναι αυτός της ενέργειας, καθώς η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί μια νέα δυναμική στην περιοχή και μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για σταθερότητα και συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο διεθνής Τύπος επισημαίνει ότι:
–  Eπανεκκινεί το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, το οποίο θα συνδέσει απ΄ ευθείας τα κοιτάσματα αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Ο EastMed αποτελεί έργο μεγάλης σημασίας για την οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια,
– Προωθούνται ταυτόχρονα στρατηγικής σημασίας τριμερή ενεργειακά projects όπως το “EuroAsia Interconnector” που προβλέπει την καλωδιακή σύνδεση των τριών χωρών, για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος στις αγορές ενέργειας της ηπειρωτικής Ευρώπης.
– Διερευνώνται οι δυνατότητες κατασκευής σταθμών μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Ελλάδα, θέμα το οποίο έχει ενταχθεί και στην τριμερή συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.
– Σε συνέχεια της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας στην τεχνολογία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αποτελούν δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας και αφορούν ιδιαίτερα ην Ελλάδα.
Στην τριμερή συμφωνία, εκφράζεται και η πλήρης στήριξη στη διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, που θα ενώνει το νησί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων.
Η Ελλάδα και η Κύπρος μελετούν την διεύρυνση των δικτύων οικονομικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την σύναψη τριμερών συμφωνιών και με άλλες χώρες, όπως η Παλαιστίνη, η Ιορδανία και η Βουλγαρία, προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές.

Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Σταύρος Ιωαννίδης
16204969

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.