Βουλγαρία και Ελλάδα ξεκινούν το έργο διασύνδεσης στο δίκτυο φυσικού αερίου

Βουλγαρία και Ελλάδα ξεκινούν το έργο διασύνδεσης στο δίκτυο φυσικού αερίου

164
Βουλγαρία και Ελλάδα ξεκινούν το έργο διασύνδεσης στο δίκτυο φυσικού αερίου

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία υπέγραψαν το τελικό κείμενο της συμφωνίας επένδυσης για την κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συμβάλλει στη μείωση της απόλυτης, σχεδόν, εξάρτησης της Βουλγαρίας από το Ρωσικό αέριο.
Ο αγωγός θα έχει μήκος 180 χιλιόμετρα και ετήσια χωρητικότητα 3 δις κυβικά μέτρα, ενώ η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2016 και θα καταστεί λειτουργικός μετά το 2018. Το έργο θα κοστίσει €220 εκ. με τα €45 εκ. τα οποία θα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αγωγός εκτιμάται ότι θα μεταφέρει αέριο προερχόμενο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω της μεταφοράς του με άλλους αγωγούς στην Ελλάδα, αλλά και αέριο από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται γενικότερα, μια προσπάθεια για μεγαλύτερη δυνατή απεξάρτηση χωρών της Ε.Ε. από το Ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι αυτή η προσπάθεια συνδέεται με ευρύτερα ευρωατλαντικά συμφέροντα. Από την άλλη πλευρά η ολοκλήρωση του έργου διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας θα δώσει σημαντική ώθηση στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας οι οποίες σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τον αγωγό με φυσικό αέριο, κάτι που σημαίνει περισσότερα φορτία LNG για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.