Άμστερνταμ και Ρότερνταμ συνεχίζουν τη συνεργασία τους για ακόμα πέντε χρόνια

Άμστερνταμ και Ρότερνταμ συνεχίζουν τη συνεργασία τους για ακόμα πέντε χρόνια

89
Άμστερνταμ και Ρότερνταμ συνεχίζουν τη συνεργασία τους για ακόμα πέντε χρόνια

Οι δύο μεγαλύτεροι λιμένες της Ολλανδίας, το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ, ανανέωσαν τη συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας τους για επιπλέον πέντε χρόνια. Η συμφωνία μεταξύ των δύο λιμένων υπεγράφη για πρώτη φορά το 2010 και επρόκειτο να λήξει στις 31 Δεκέμβρη του 2015. Όμως οι αρχές των δύο λιμένων ήταν απόλυτα ικανοποιημένες από τα θετικά αποτελέσματα της μεταξύ τους συνεργασίας, γεγονός που τις οδήγησε στην απόφαση για ανανέωσή της. Το σημαντικότερο ίσως αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο λιμένων θεωρείται η πρόσφατη έναρξη λειτουργίας στο Άμστερνταμ του HaMIS (Harbour Master Management Information System), που ήρθε να αντικαταστήσει το μέχρι πρότινος σε ισχύ σύστημα «Pontis».
Πιο συγκεκριμένα, το 2010 ένας από τους στόχους της συνεργασίας ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες για ένα κοινό σύστημα διαχείρισης πληροφοριών κίνησης πλοίων στους λιμένες του Άμστερνταμ και του Ρότερνταμ καθώς και διαχείρισης των πληροφοριών που άπτονται της επιθεώρησής τους. Τα σχέδια για την δημιουργία του νέου συστήματος, που φέρει την ονομασία HaMIS, εν τέλει καρποφόρησαν και το σύστημα έχει πλέον τεθεί σε πλήρη λειτουργία και στους δύο λιμένες. Μέσω του HaMIS οι ολλανδικές λιμενικές αρχές θα επιτύχουν επίσης και έναν καλύτερο έλεγχο ως προς την διαχείριση των πληροφοριών που αφορούν στην διάθεση των αποβλήτων των πλοίων που προσεγγίζουν τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας.
Όμως πέραν του HaMIS οι λιμένες του Άμστερνταμ και του Ρότερνταμ επιδιώκουν να αναζητήσουν και νέα πεδία συνεργασίας που επεκτείνονται στους τομείς των λιμενικών υποδομών, της διαχείρισης πληροφοριών που αφορούν σε πλοία εσωτερικής ναυσιπλοΐας και φορτηγίδων, καθώς και στον τομέα ενίσχυσης των συνδυασμένων μεταφορών. Τέλος, οι δύο λιμένες βλέπουν ευκαιρίες συνεργασίας και στα πεδία της προστασίας του περιβάλλοντος και της καινοτομίας, καθώς και της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ROBIN UTRECHT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.