Και νέες καθυστερήσεις αντιμετωπίζει η διάνοιξη της νέας διώρυγας του Παναμά

Και νέες καθυστερήσεις αντιμετωπίζει η διάνοιξη της νέας διώρυγας του Παναμά

129
Και νέες καθυστερήσεις αντιμετωπίζει η διάνοιξη της νέας διώρυγας του Παναμά

Και νέα καθυστέρηση αναμένεται στο άνοιγμα της νέας διώρυγας του Παναμά, που διανοίγεται δίπλα στην ήδη υπάρχουσα. Η πρώτη είναι περίπου εκατό ετών και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει νέου τύπου πλοία, όπως τα Post-Panamax, των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις τους 100.000 κόρους (dwt).
Η απόφαση κατασκευής μίας νέας διώρυγας ήταν για την κυβέρνηση του Παναμά σχεδόν μονόδρομος αφού το πιθανό κλείσιμο του καναλιού για εργασίες διαπλάτυνσης θα προκαλούσε προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα.
Όμως η ολοκλήρωση κατασκευής της νέας διώρυγας αντιμετωπίζει νέες καθυστερήσεις, καθώς πριν από λίγους μήνες είχαν παρουσιαστεί ρήγματα σε μία από τις λεκάνες από την μεριά του Ειρηνικού Ωκεανού, των οποίων οι επιδιορθώσεις θα απαιτήσουν αρκετό επιπλέον χρόνο.
Από την πλευρά τους, βέβαια, οι εργοληπτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει το όλο έργο αφήνουν να εννοηθεί ότι οι χρονικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην κατασκευή της νέας διώρυγας έχουν να κάνουν περισσότερο με τις μη έγκαιρες πληρωμές τους παρά με τις τεχνικές δυσκολίες του συνολικού έργου.
Συγκεκριμένα, η ανάδοχος κοινοπραξία GUPC ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά (ACP) δεν έχει προβεί σε εξόφληση των υποχρεώσεών της απέναντί της, και κατά συνέπεια οι υφιστάμενες καθυστερήσεις στο έργο έχουν να κάνουν με την ελλιπή χρηματοδότησή του.
Ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά (ACP), Jorge Quijano, δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση τα εγκαίνια της νέας διώρυγας αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, με τις δοκιμές ναυσιπλοΐας να αρχίζουν τον επόμενο Απρίλιο.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Arturo Wong

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.