Πυρκαγιά με 28 αγνοούμενους σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου

Πυρκαγιά με 28 αγνοούμενους σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου

308
Πυρκαγιά με 28 αγνοούμενους σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου

Μετά από πυρκαγιά σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου στην Κασπία Θάλασσα την Παρασκευή υπάρχουν φόβοι ότι συνολικά 29 εργάτες έχουν χάσει την ζωή τους. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίγιεφ κήρυξε δημόσιο πένθος.
Η κρατική εταιρεία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν SOCAR ανέφερε την Κυριακή ότι ένας εργάτης έχει βρεθεί νεκρός και 33 έχουν διασωθεί, από το σύνολο των 62 ατόμων που εργάζονταν στην πλατφόρμα κατά την ώρα του δυστυχήματος.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της SOCAR, Khoshbakh Usifzade, δήλωσε ότι τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν το έργο τους και ότι η εταιρεία συνεχίζει να θεωρεί ως αγνοούμενους και όχι νεκρούς τους εργάτες της που ακόμα δεν έχουν βρεθεί.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ημερήσια παραγωγή στην πλατφόρμα ήταν 920 τόνοι πετρελαίου και 1,08 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ο Usifzade δήλωσε, επίσης, ότι η εταιρεία θα επανεξετάσει όλα τα μέτρα ασφαλείας στις πλατφόρμες της, πολλές εκ των οποίων έχουν κατασκευαστεί κατά την σοβιετική περίοδο.
Με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες η πυρκαγιά στην πλατφόρμα προκλήθηκε από έναν ανυψωτή υψηλής πίεσης (riser), ενώ οι κακές καιρικές συνθήκες (δυνατοί άνεμοι και θαλασσοταραχή) διευκόλυναν την επέκταση της πυρκαγιάς.
Να σημειωθεί ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην Κασπία Θάλασσα τις τελευταίες ημέρες, η SOCAR βρέθηκε αντιμέτωπη και με άλλα ατυχήματα σε πλατφόρμες της, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα παρά μόνο σημαντικές υλικές ζημιές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.