Συνεχίζεται το κυνήγι φαλαινών στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φερόων Νήσων

Συνεχίζεται το κυνήγι φαλαινών στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φερόων Νήσων

58
Συνεχίζεται το κυνήγι φαλαινών στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φερόων Νήσων

Πριν από λίγες μέρες στις νήσους Φερόες, μία αυτόνομη κοινοβουλευτική δημοκρατία που ανήκει στο βασίλειο της Δανίας, ολοκληρώθηκε το 6ο «Grindadráp» για το 2015. Πρόκειται για μία εκδήλωση-τελετή που περιλαμβάνει τη μαζική θανάτωση φαλαινών από τους κατοίκους των απομακρυσμένων αυτών νησιών, που βρίσκονται μεταξύ της Νορβηγικής Θάλασσας και του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού.
Η συμμετοχή σε αυτές τις εκδηλώσεις, που οργανώνονται από τις τοπικές κοινότητες των νησιών, είναι ελεύθερη. Όμως η θανάτωση των φαλαινών επιτρέπεται μόνο σε πιστοποιημένα άτομα και σε συγκεκριμένες παραλίες. Κατά τη διάρκεια της τελετής πλοιάρια σχηματίζουν ένα μισοφέγγαρο, που εγκλωβίζει τις φάλαινες και τις αναγκάζει να κατευθυνθούν προς την ακτή, όπου και θανατώνονται με λόγχες από τους εκστασιασμένους κατοίκους.
Να αναφερθεί ότι αυτές οι τελετές θανάτωσης φαλαινών αποτελούν ένα αρχέγονο συστατικό της κουλτούρας και παράδοσης των κατοίκων του απομονωμένου νησιωτικού συμπλέγματος των Φερόων Νήσων – μια άποψη που συμμερίζεται η πλειονότητα του τοπικού πληθυσμού.
Κατά το τελευταίο «Grindadráp» θανατώθηκαν περισσότερες από έντεκα φάλαινες-πιλότοι, με το συνολικό αριθμό των νεκρών φαλαινών για το 2015 να φτάνει τις 501. Όπως αναφέρει η οργάνωση για την προστασία της θαλάσσιας πανίδας «Sea Shepherd» ο θάνατος ήρθε αργά και βασανιστικά για τα άτυχα θηλαστικά που έτυχε να βρεθούν στην συγκεκριμένα περιοχή. Η ίδια οργάνωση έστειλε και επίσημη επιστολή προς την κυβέρνηση της Δανίας, έτσι ώστε να δώσει ένα οριστικό τέλος στην αιματηρή αυτή παράδοση.

Φωτό: ΕΡΑ /JUSTIN GILLIGAN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.