Tα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2015 της Stealth Gas

Tα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2015 της Stealth Gas

370
Tα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2015 της Stealth Gas

Του Ελευθέριου Μαδεντζόγλου

 

Η Stealth Gas ανακοίνωσε στις 24 Νοεμβρίου τα οικονομικά της αποτελέσματα για τον τρίτο λειτουργικό τρίμηνο του 2015 καθώς επίσης και για τους πρώτους εννέα μήνες. Η εταιρεία απασχολεί στόλο 55 πλοίων, μετά την παράδοση σε αυτήν 5 νέων πλοίων μεταφοράς LPG (Eco Galaxy, Eco Czar, Eco Dream, Eco Nemesis, Eco Green). Στο διάστημα αυτό η εταιρεία κατάφερε επίσης να μειώσει το ανά ημέρα λειτουργικό της κόστος.

Η εταιρεία συνεχίζει να δραστηριοποιείται επιτυχώς στον κλάδο μεταφοράς υγροποιημένου αερίου με έσοδα τριμήνου από λειτουργικές δραστηριότητες $35,8 εκ. αυξημένα κατά 14,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στη μεγέθυνση του στόλου με παράλληλη συγκράτηση του κόστους. Το καθαρό αποτέλεσμα τριμήνου  ανήλθε σε $1.000.000 μειωμένο κατά $600.000 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Στο εννεάμηνο του 2015 η εταιρεία πραγματοποίησε λειτουργικά έσοδα ύψους $103,9 εκ. αυξημένα κατά 7,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Το  προσαρμοσμένο καθαρό αποτέλεσμα για το διάστημα αυτό ανήλθε σε $9,1 εκ. μειωμένο σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των $13 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Να σημειώσουμε πως η Stealth Gas σημείωσε κέρδος για το τρίτο τρίμηνο του 2015, έπειτα από ζημιές που είχε στο δεύτερο τρίμηνο. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ικανότητα της εταιρείας να ανταπεξέρχεται στις συνθήκες της αγοράς, κάνοντας εμφανή την ικανή στρατηγική της.

Όσον αφορά την πορεία της μετοχής της εταιρείας, διαπραγματεύεται στα $3,9/μετοχή σημειώνοντας πτώση από το προηγούμενο τρίμηνο. Η μειωμένη αυτή τιμή δεν οφείλεται κατά κύριο λόγο στα μεγέθη της εταιρείας και στην εικόνα της προς το επενδυτικό κοινό, αλλά στη γενική πορεία του κλάδου συνολικά, έπειτα από τις μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου.

Σε δήλωση του ο κ. Βαφειάς, CEO της Stealth Gas, τονίζει πως παρόλα τα αυξημένα λειτουργικά έσοδα η εταιρεία δεν είχε τα επιθυμητά κέρδη εξαιτίας της αδύναμης αγοράς που οφείλεται στην πτώση της τιμής του πετρελαίου από $60/βαρέλι σε $40/βαρέλι από τον Ιούνιο έως σήμερα. Η πτώση αυτή επηρεάζει τον κλάδο και συνεπώς και την εταιρεία, ειδικά στην spot αγορά. Επισημαίνει επίσης, πώς η παραμικρή θετική μεταβολή στον κλάδο θα αντικατοπτριστεί στα κέρδη της εταιρείας άμεσα. Ωστόσο, μέσα σε ένα αδύναμο περιβάλλον η Stealth Gas συνεχίζει να δρα αποτελεσματικά βελτιώνοντας την απασχόληση του στόλου σε 94,4%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.