Αυξάνεται η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς τη Μανίλα λόγω Κίνας

Αυξάνεται η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς τη Μανίλα λόγω Κίνας

75
Αυξάνεται η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς τη Μανίλα λόγω Κίνας

Οι Η.Π.Α. αποφάσισαν να αυξήσουν την στρατιωτική βοήθεια που χορηγούν στις Φιλιππίνες, η οποία για το τρέχον έτος θα ανέλθει στα 79 εκατ. δολάρια, όπως ανέφερε την περασμένη Τετάρτη ο πρέσβης της χώρας στη Μανίλα Philip Goldberg. Μάλιστα ο κ. Goldberg τόνισε ότι η στρατιωτική βοήθεια προς τις Φιλιππίνες εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο παροχής βοήθειας προς τις συμμάχους των Η.Π.Α. στη νοτιοανατολική Ασία με στόχο την εξασφάλιση όρων θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή και αντιμετώπισης πιθανών κινεζικών προκλήσεων (Ινδονησία, Μαλαισία, Βιετνάμ).
Η ενισχυμένη στρατιωτική βοήθεια των Η.Π.Α. προς τη Μανίλα συνδέεται άμεσα με την προ διετίας απόφαση της Κίνας να προχωρήσει στην κατασκευή πέντε τεχνητών νησιών στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, με τη βυθοκόρηση χιλιάδων στρεμμάτων γύρω από υφάλους και αττόλες (κοραλλιογενείς νήσοι).
Να σημειωθεί ότι σε ένα από τα τεχνητά νησιά έχει ήδη κατασκευασθεί διάδρομος μήκους τριών χιλιομέτρων, για τον οποίον οι αναλυτές υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να επιτρέψει την προσγείωση και απογείωση στρατιωτικών τζετ.
Από το 2002 οι Η.Π.Α. έχουν χορηγήσει στις Φιλιππίνες στρατιωτική βοήθεια που ανέρχεται στο ποσό των 500 εκατ. δολαρίων. Στόχος της βοήθειας είναι να ενισχυθεί κυρίως το πολεμικό ναυτικό της χώρας καθώς και η αεροπορία της έτσι ώστε να ελέγχεται η Νότια Σινική Θάλασσα από πιθανές διεκδικήσεις της Κίνας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.