Η στρατηγική της AEGΕΑΝ να επενδύσει σε 16 νέους προορισμούς απέφερε επιβατική...

Η στρατηγική της AEGΕΑΝ να επενδύσει σε 16 νέους προορισμούς απέφερε επιβατική αύξηση 29%

140
Η στρατηγική της AEGΕΑΝ να επενδύσει σε 16 νέους προορισμούς απέφερε επιβατική αύξηση 29%

Σημαντική αύξηση κατέγραψε η επιβατική κίνηση της AEGEAN το εννεάμηνο του 2015, επηρεαζόμενη θετικά από την επιτυχή επέκταση του δικτύου. H ΑEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν 9,2 εκ. επιβάτες την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015, 17% περισσότερους σε σχέση με το 2014.
Η θετική δυναμική που παρουσίασε η AEGEAN στην επιβατική κίνηση από τις αρχές του καλοκαιριού, συνεχίσθηκε σε όλη την τουριστική περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2015. Συνολικά, οι AEGEAN και Olympic Air μετέφεραν την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2015, 4.267.754 εκατ. επιβάτες, 696 χιλ. περισσότερους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, καταγράφοντας αύξηση 19% και συνεισφέροντας ουσιαστικά στην τουριστική κίνηση της χώρας, ειδικά σε προορισμούς που παρουσίασαν στασιμότητα ή και ελαφρά κάμψη.
Η αύξηση της εταιρείας σε επιβάτες εξωτερικού ήταν, πολλαπλάσια της συνολικής αγοράς, συνεισφέροντας έμπρακτα στον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία της χώρας. Συγκεκριμένα το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2015, η AEGEAN μετέφερε στο δίκτυο εξωτερικού 2.358.122 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 29% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014. Η αύξηση αυτή αφορούσε και σε άλλες περιοχές εκτός φυσικά της Αθήνας, που είχε φέτος συνολικά θετική πορεία με κύρια συνεισφορά νέων προορισμών από την AEGEAN. Η θετική τάση συνεχίστηκε και το μήνα Σεπτέμβριο, όπου η κίνηση εξωτερικού παρουσίασε αύξηση + 28% με 709 χιλ. επιβάτες.
Ιδιαίτερα σημαντική για τη στήριξη των μεγάλων τουριστικών περιοχών ήταν η αύξηση που παρουσίασε η εταιρία στις βάσεις της Ρόδου και του Ηρακλείου, που σε επίπεδο συνολικής αγοράς παρουσίασαν μικρή υποχώρηση, λόγω της σημαντικής κάμψης της αγοράς της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2015, η εταιρεία παρουσίασε αύξηση στη βάση του Ηρακλείου 31% και 30% στη βάση της Ρόδου. Η AEGEAN επένδυσε με συνέπεια σε περισσότερες άμεσες συνδέσεις και συνέβαλλε με ποιότητα και ανταγωνιστικότητα στην αύξηση της τουριστικής κίνησης της Περιφέρειας. Το 2015 η εταιρεία συνέδεσε το Ηράκλειο με απευθείας δρομολόγια προς 45 προορισμούς σε 21 χώρες και τη Ρόδο με απευθείας δρομολόγια προς 35 προορισμούς εξωτερικού σε 19 χώρες. Με τα νέα της δρομολόγια, η AEGEAN ήταν υπεύθυνη για ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% της αύξησης της τουριστικής κίνησης (με αεροπλάνο) στη χώρα το 2015.
Σημαντική ήταν η ενεργοποίηση της AEGEAN και στο εσωτερικό δίκτυο με συνεχείς προσφορές για να αντιμετωπίσει την κρίση ζήτησης στον εσωτερικό τουρισμό, στηρίζοντας τους Έλληνες καταναλωτές. Η ενεργοποίηση αυτή οδήγησε σε αύξηση 9% και στην κίνηση εσωτερικού, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2014 και παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό. Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η αύξηση που επετεύχθη στις «άγονες» γραμμές, που στηρίχθηκαν φέτος με περισσότερες πτήσεις και ενισχυμένη συνδεσιμότητα με το εξωτερικό, με αποτέλεσμα το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2015 να παρουσιάζουν αύξηση 22%, με μερικές από αυτές να έχουν ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης. Συγκεκριμένα, εντυπωσιακή είναι η αύξηση που παρουσιάστηκε στα νησιά Σκιάθος +60%, Ζάκυνθος +51%, Νάξος +43% και Μήλος +38%.
ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2015
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΞΗΣΗΣ 2015 ΕΝΑΝΤΙ 2014
ΙΚΑΡΙΑ 21%
ΚΑΡΠΑΘΟΣ 23%
ΜΗΛΟΣ 38%
ΝΑΞΟΣ 43%
ΣΚΙΑΘΟΣ 60%
ΖΑΚΥΝΘΟΣ 51%

Ο διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN, Δημήτρης Γερογιάννης δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που η AEGEAN προσέφερε ανάπτυξη, ποσοτική και ποιοτική με νέες συνδέσεις και νέα αεροσκάφη τόσο από τη βάση της Αθήνας, όσο και ιδιαίτερα από την Κρήτη και τη Ρόδο, που δοκιμάστηκαν φέτος από την κρίση της Ρωσίας. Φέραμε περίπου το 50% της επιπλέον κίνησης εξωτερικού στη χώρα το 2015.
Το ίδιο συνέβη και στις άγονες γραμμές, όπου με περισσότερες πτήσεις, αυξημένη συνδεσιμότητα και χαμηλότερους ναύλους, στηρίξαμε αποτελεσματικά τις περιοχές αυτές, που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κάμψη της αγοραστικής δυνατότητας των Ελλήνων καταναλωτών. Είναι όμως απαραίτητη η άμεση παρέμβαση της Πολιτείας σε θέματα αεροναυτιλίας και αναβάθμισης των υποδομών ακόμη και των μικρών αεροδρομίων. Το σύστημα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και η απόδοση των μικρών επενδύσεων που μπορούν να γίνουν γρήγορα θα έχει άμεσα και πολλαπλασιαστικά οφέλη».
Οι επιδόσεις αυτές στη φετινή, γεμάτη προκλήσεις τουριστική περίοδο, είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της AEGΕΑΝ να επενδύσει στην ανάπτυξη του δικτύου της με 16 νέους προορισμούς σε 9 χώρες τόσο από την Αθήνα, όσο και από την περιφέρεια, φτάνοντας τους 134 προορισμούς σε 45 χώρες. Υπενθυμίζεται ότι παρά τα capital controls, η εταιρεία κατάφερε να ολοκληρώσει την παραλαβή, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, τριών ολοκαίνουργιων αεροσκαφών Α320ceo. Τα 3 νέα Airbus είναι μέρος της συνολικής παραγγελίας 7 αεροσκαφών συνολικής επένδυσης US$ 300 εκατ. που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο 2016.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.