Σημαντική διάκριση Ελλήνων σε Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο

Σημαντική διάκριση Ελλήνων σε Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο

454
Σημαντική διάκριση Ελλήνων σε Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο

Του Γιώργου Βαγγέλα

Μία σημαντική διάκριση Ελλήνων επιστημόνων έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Διεθνούς Ενώσεως Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (ΙΑΜΕ) το οποίο διεξήχθη στην Κουάλα Λουμπούρ (Μαλαισία) από 24-26 Αυγούστου. Πιο συγκεκριμένα ο υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Ιάσωνας Αγγελόπουλος απέσπασε το βραβείο για την καλύτερη εργασία νέου επιστήμονα, το οποίο απονέμεται από το τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επιπρόσθετα η εργασία αναδείχθηκε η δεύτερη καλύτερη σε σύνολο 149 επιστημονικών εργασιών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο.
Η επιστημονική εργασία ήταν προϊόν της συνεργασίας του κ. Αγγελόπουλου, με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Χλωμούδη από το τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και τον αναπληρωτή καθηγητή Okan Duru του Texas A&M University. Η βραβευθείσα εργασία επικεντρώνεται στην ανάλυση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης φασματικής δυναμικής των αγορών της ναυτιλίας χύδην ξηρού φορτίου με τη χρήση δύο δεικτών: α) ενός μηνιαίου δείκτη στηριζόμενου στη σύνθεση των Norwegian Shipping Index, BFI και BDI καλύπτοντας την περίοδο 1956-2012 και β) ενός ετήσιου δείκτη ναύλων ο οποίος καλύπτει περίοδο 272 ετών, από το 1741 έως το 2013. Με τη χρήση πολλαπλών επιστημονικών μεθόδων, η εργασία αναδεικνύει κρίσιμα στοιχεία για τη δυναμική των κυκλικών τάσεων.
Μέσω της σύνδεσης εννοιών της ναυτιλιακής ιστορίας με την οικονομική σκέψη, η εργασία μπορεί να παράσχει ενδείξεις για την παρουσία ανεξερεύνητης μακροπρόθεσμης φασματικής δυναμικής και κύκλων, καθώς και χρήσιμων εργαλείων για την αξιολόγηση βασικών μηχανισμών και απροβλέπτων σε ότι αφορά την λήψη αποφάσεων από τη ναυτιλιακή βιομηχανία αλλά και δομικών αλλαγών σε αυτήν.
Το συνέδριο της Διεθνούς Ενώσεως Ναυτιλιακών Οικονομολόγων είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό επιστημονικό γεγονός που αφορά τη ναυτιλιακή και λιμενική βιομηχανία, προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες επιστήμονες από δεκάδες χώρες.

Στη φωτογραφία διακρίνονται ο κ. Αγγελόπουλος ο οποίος παραλαμβάνει το βραβείο από την Καθηγήτρια και Πρόεδρο του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Ελένη Θανοπούλου, μαζί με τον Καθηγητή Νικήτα Νικητάκο (αριστερά) και τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Θάνο Πάλλη. Στη φωτογραφία είναι και ο συν-συγγραφέας του άρθρου κ. Okan Duru (πρώτος από τα αριστερά)

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.