Αύξηση των μέτρων ασφαλείας ενάντια στην κλοπή φορτίων συστήνουν άμεσα οι ναυτασφαλιστές

Αύξηση των μέτρων ασφαλείας ενάντια στην κλοπή φορτίων συστήνουν άμεσα οι ναυτασφαλιστές

135
Αύξηση των μέτρων ασφαλείας ενάντια στην κλοπή φορτίων συστήνουν άμεσα οι ναυτασφαλιστές

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IUMI – της παγκόσμιας ένωσης για την ναυτική ασφάλιση, παρατηρείται αύξηση στις κλοπές φορτίων, ενώ επίσης αναφέρεται ότι οι κλοπές δεν περιορίζονται μόνο σε υψηλής αξίας φορτία, όπως ήταν σύνηθες τα προηγούμενα χρόνια.

Αναφορικά με το σοβαρό αυτό θέμα, ο Håkan Nyström, μέλος του Political Forum της Ένωσης, δηλώνει πως υπάρχει μια ‘ανοιχτή αγορά για κάθε είδος κλεμμένου προϊόντος και αυτό οφείλεται στις διαδικτυακές πλατφόρμες που κάνουν την οποιαδήποτε συνδιαλλαγή στις μέρες μας ιδιαίτερα εύκολη. Η πιο σημαντική επίπτωση της αγοραπωλησίας κλεμμένων φορτίων, είναι η οικονομική ζημία από την παράνομη ανταλλαγή των αγαθών, που το 2008 έφτασε τα 8.2 δις ευρώ (μόνο στην Ευρώπη), ενώ εκτιμάται πως έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτόν τον αριθμό σήμερα.

Ειδικότερα, ενώ η IUMI επιβραβεύει κάποιες αρχικές πρωτοβουλίες που έχουν γίνει πάνω στην εγκαθίδρυση συγκεκριμένων προτύπων ασφαλείας (μέσω της Transport Asset Protection Association), αλλά πιστεύει πως πρέπει να ληφθούν ακόμη περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος.

Συγκεκριμένα συστήνει τη διεξαγωγή ενδελεχών μελετών για το πραγματικό αντίκτυπο των κλεμμένων φορτίων στην οικονομία κάθε χώρας, τους τρόπους που θα επικουρηθεί η συνεργασία όλων των δυνάμεων ασφαλείας των όμορων κρατών και τη δημιουργία ειδικών μονάδων και συγχρόνως την παρακολούθηση των διαδικτυακών ‘οίκων’ μεταπώλησης φορτίων. Μέσω των παραπάνω, η IUMI ευελπιστεί πως θα αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά – σε όσες χώρες εφαρμόσουν ή υποστηρίξουν τα παραπάνω – το ακανθώδες πρόβλημα του λαθρεμπορίου.

Photo: Maersk Group

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.