Τραγωδία στο Φαρμακονήσι: οι πρώτες δηλώσεις από το Υπουργείο Ναυτιλίας

Τραγωδία στο Φαρμακονήσι: οι πρώτες δηλώσεις από το Υπουργείο Ναυτιλίας

204
Τραγωδία στο Φαρμακονήσι: οι πρώτες δηλώσεις από το Υπουργείο Ναυτιλίας

Σε ευρεία επιχείρηση διάσωσης ενενήντα οκτώ (98) παράτυπα εισελθόντων αλλοδαπών και ανάσυρσης τριάντα τεσσάρων (34) σορών, προέβη από πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Φαρμακονησίου.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τηλεφωνικά από αλλοδαπό ότι, ο ίδιος και ικανός αριθμός ατόμων, επιβαίνουν σε ακυβέρνητο σκάφος και αιτούν συνδρομή.

Άμεσα, κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, έσπευσαν στην περιοχή Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ κινητοποιήθηκαν Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, δύο (02) ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο του FRONTEX. Παράλληλα, στο σημείο εστάλη Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με τη συνδρομή ελικοπτέρου Σινούκ του Στρατού Ξηράς.

Από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. εντοπίστηκαν και διεσώθησαν εξήντα οκτώ (68) άτομα ενώ ανεσύρθη και μία σορός βρέφους, τα οποία μεταφέρθηκαν στο λιμένα Λέρου. Επί της ν. Φαρμακονησίου εντοπίστηκαν τριάντα (30) ακόμη άτομα, τα οποία επίσης μεταφέρθηκαν στη Λέρο.

Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε από το Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και από το Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ανεσύρθησαν από τη λέμβο, συνολικά τριάντα τρεις (33) σοροί (03 βρέφη, 05 ανήλικα κορίτσια, 06 ανήλικα αγόρια, 10 γυναίκες, 09 άνδρες). Οι ανωτέρω σοροί έχουν εναποθετηθεί επί της Κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού και επί του Π.Α.Θ. Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και πρόκειται να μεταφερθούν στη ν. Ρόδο.

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Χρήστου ΖΩΗ, μεταβαίνουν στη Λέρο ο Αρχηγός Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναύαρχος Λ.Σ Αθανάσιος ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ και ο Β΄ Υπαρχηγός Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Νικόλαος ΠΑΤΡΙΝΟΣ, για τη συνδρομή και τον συντονισμό των ενεργειών των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του περιστατικού.

H δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Χρήστου Ζώη, για την τραγωδία με την απώλεια ανθρωπίνων ζωών ανατολικά ν. Φαρμακονησίου ήταν η ακόλουθη:

“Η σημερινή τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου με τον άδικο χαμό τριάντα τεσσάρων συνανθρώπων μας, μας έχει συγκλονίσει.

Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες, μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια αντιμετωπίζοντας ένα πολυδιάστατο και συγχρόνως ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της παράτυπης μετανάστευσης. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και το γνωρίζουν πολύ καλά, ιδιαίτερα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, για να υπερασπίσουν και να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους, θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων, που μόνο μέλημά τους είναι το κέρδος, αδιαφορώντας για τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία.

Τραγικά περιστατικά, όπως το σημερινό, πρέπει να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Δεν επιτρέπεται πια καμία ολιγωρία. Καθίσταται πλέον, ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με σκοπό τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.”

Παράλληλα, πρωινές ώρες σήμερα, μετά από αίτημα του Αρχηγείου του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ενεργοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών, για την κατάλληλη οργάνωση και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και Υπηρεσιών, για την αποτελεσματική διαχείριση του συμβάντος.

Από τη Λιμενική Αρχή Λέρου ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και διενεργείται προανάκριση.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.