H Kίνα, αν και αργοπορημένα, επικυρώνει την MLC

H Kίνα, αν και αργοπορημένα, επικυρώνει την MLC

154
H Kίνα, αν και αργοπορημένα, επικυρώνει την MLC

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων το κορυφαίο νομοθετικό όργανο της Κίνας επικύρωσε το περασμένο Σάββατο τη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC), η οποία επικουρεί την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων στη θάλασσα καθώς και του δίκαιου ανταγωνισμού στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία .
Ανακοινώνοντας την επικύρωση κατά το κλείσιμο της ολομέλειας του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου η μόνιμη επιτροπή τόνισε ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση, οι ναυτεργάτες πρέπει να προστατεύονται πλέον με σειρά μέτρων όπως η ιατρική και κοινωνική πρόνοια, η περίθαλψη και οι συντάξεις γήρατος.Το κράτος και οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να προστατεύουν και να προασπίζονται τις εργατικές αποζημιώσεις και την ασφάλεια κατά την εργασία αλλά και την εξασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας και τη μείωση της ανεργίας.
Η MLC 2006 δεν ισχύει, προς το παρόν, για την Ειδική Διοικητική Περιφέρεια (ΕΔΠ) του Χονγκ Κονγκ και την ΕΔΠ του Μακάο.
Η MLC 2006, υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), το 2006 και τέθηκε σε ισχύ με την επικύρωση 30 κρατών μελών του IMO, στις 20 Αυγούστου 2013. Μέχρι το Μάρτιο 2015 66 χώρες έχουν κυρώσει τη σύμβαση που αποτελεί το θεμελιώδη χάρτη των διεθνών δικαιωμάτων του ναυτικού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.