H νέα υποθαλάσσια σήραγγα στην Πόλη και η σημασία της για τις...

H νέα υποθαλάσσια σήραγγα στην Πόλη και η σημασία της για τις μεταφορές

454
H νέα υποθαλάσσια σήραγγα στην Πόλη και η σημασία της για τις μεταφορές

Μια υπερσύγχρονη και πολυαναμενόμενη υποθαλάσσια οδική σήραγγα θα εγκαινιαστεί στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη του 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Μεταφορών της Τουρκίας. Λόγω των εντατικών εργασιών, το έργο θα ολοκληρωθεί έξι μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου.

Η τεράστια σήραγγα Eurasia θα έχει συνολικό μήκος 14,6 χιλιομέτρων και θα συνδέει την περιοχή Kazlicesme στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης με το Goztepe στην Ασία και αναμένεται ότι θα μειώσει τα τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης. Στο βαθύτερο σημείο της, η σήραγγα θα είναι 106,4 μέτρα κάτω από τα Στενά του Βοσπόρου.

Σχεδιασμένη για αυτοκίνητα ΙΧ και μικρά λεωφορεία, θα επιτρέπει στα οχήματα να περνούν μέσα από το τούνελ σε 15 λεπτά. Τα διόδια που θα εισπράττονται θα κυμαίνονται σε $ 4 για αυτοκίνητα και $ 6 για μικρά λεωφορεία.

Το συνολικό έργο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας τουρκικών και κορεατικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, η τουρκοκορεατική κοινοπραξία ATAS θα είναι υπεύθυνη για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση της σήραγγας για μια περίοδο 25 ετών.

Η Κωνσταντινούπολη είναι η δεύτερη ‘χειρότερη’ πόλη της Ευρώπης μετά τη Μόσχα, όσον αφορά την κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ η κυβέρνηση της Άγκυρας αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση της Πόλης, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu,  προσπαθούν να βελτιώσουν με υπερσύγχρονα έργα τη δύσκολη κατάσταση στους δρόμους της.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.