Η ρωσική περιφέρεια της Σαχαλίνης θα διαθέσει περί τα $500 εκατ. για...

Η ρωσική περιφέρεια της Σαχαλίνης θα διαθέσει περί τα $500 εκατ. για την ανάπτυξη των Κoυρίλων νήσων

89
Η ρωσική περιφέρεια της Σαχαλίνης θα διαθέσει περί τα $500 εκατ. για την ανάπτυξη των Κoυρίλων νήσων

Η Σαχαλίνη θα διαθέσει 32 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου $ 500 εκ) από τον προϋπολογισμό της για την ανάπτυξη των νήσων Kuril (Κουρίλες), σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης της ρωσικής Άπω Ανατολής Artur Niyazmetov.

Τα κονδύλια θα διατεθούν για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό των απαραίτητων υποδομών που συμπεριλαμβάνουν λιμάνια, αεροδρόμια, και σύστημα μεταφορών ενώ επιπλέον κεφάλαια εκτός προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών υποδομών. Ακόμη στα άμεσα σχέδια είναι η κατασκευή σύγχρονων κατοικιών, μέρος των οποίων μπορούν να παραχωρηθούν για την υποδοχή τουριστών.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ένας εκ των σημαντικών στόχων του προγράμματος είναι η δημιουργία τακτικής γραμμής εξυπηρέτησης επιβατών και εμπορευμάτων που θα συνδέει τα νησιά Kuril με τη Σαχαλίνη, την ηπειρωτική Ρωσία και την χερσόνησο Καμτσάτκα.

Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε το ομοσπονδιακό πρόγραμμα 2016-2025 αποσκοπώντας στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των νήσων Kuril. Στόχοι του προγράμματος είναι η αύξηση του πληθυσμού των νησιών κατά 25% αλλά και η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, του τουρισμού και των βιομηχανιών εξόρυξης στα νότια των νήσων Kurils.

Το συνολικό ποσό των επενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος που θα ξεπεράσει τα 10 έτη αναμένεται να φθάσει τα $ 1.1 δισεκατομμύρια.

Οι νήσοι Kurils, που βρίσκονται στη θάλασσα Οχότσκ, κι αποτελούν εδώ και καιρό καίριο και μακροχρόνιο θέμα διπλωματικών αντιπαραθέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας, καθώς οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να υπογράψουν μια μόνιμη συνθήκη ειρήνης μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Το Τόκιο αρνείται τη ρωσική κυριαρχία των νήσων και θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες νήσοι είναι μέρος της επικράτειάς τους. Ως εκ τούτου δε φαίνεται τυχαία η κίνηση της Ρωσικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των εμπορική αλλά και την πληθυσμιακή ανάπτυξη των νήσων. Η Μόσχα επενδύει με αστρονομικά ποσά στη συγκεκριμένη και έως πρόσφατα αποκομμένη αν όχι εγκαταλελειμμένη περιοχή προσπαθώντας να ανταγωνιστεί της γειτονικές μητροπόλεις του διεθνούς εμπορίου.

ΦΩΤΟ: EPA/DMITRY ASTAKHOV/RIA NOVOSTI/GOVERNMENT PRESS SERVICE HANDOUT MANDATORY CREDIT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.