Μεγαλώνει ο φόβος ότι θα σκάσει η “φούσκα” στο Κινεζικό χρηματιστήριο

Μεγαλώνει ο φόβος ότι θα σκάσει η “φούσκα” στο Κινεζικό χρηματιστήριο

84
Μεγαλώνει ο φόβος ότι θα σκάσει η “φούσκα” στο Κινεζικό χρηματιστήριο

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. SA

Οι διαπραγματεύσεις τόσο σε επίπεδο κλιμακίων όσο και σε πολιτικό επίπεδο έχουν ήδη ξεκινήσει και ομολογουμένως παρά τις όποιες δυσκολίες σχετικά με τα προαπαιτούμενα, το θετικό στοιχείο, τουλάχιστον μέχρι τώρα είναι ότι διεξάγονται σε πολύ καλύτερο κλίμα συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο.
Το γεγονός είναι πως η διαπραγματευτική διαδικασία κινείται με αργά βήματα όχι τόσο λόγω των προαπαιτούμενων που θέτουν τα τεχνικά κλιμάκια, όπως για παράδειγμα την αλλαγή στα μονομερή μέτρα που εφάρμοσε η Κυβέρνηση, αλλά λόγω της δυσκολίας στο να εκτιμηθεί η «πραγματική» κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας και το ύψος της ύφεσης για το 2015 αφού η κατάσταση που βιώνει η οικονομία είναι πρωτόγνωρη και ιδιάζουσα.
Η S&P, σε έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα διαπιστώνει πως το 2ο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν οι γεωπολιτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι, ενώ στους τρεις σημαντικότερους κινδύνους για την Παγκόσμια οικονομία τοποθετεί την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Grexit), την επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα και τον πιστωτικό αντίκτυπο από την ομαλοποίηση (αύξηση) των επιτοκίων από την FED των ΗΠΑ.
Αντίστοιχα το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεση του αναφέρει πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα παραμένουν ένας σημαντικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη. Παράλληλα, σημειώνει πως η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη ενισχύεται και οι κίνδυνοι στο outlook είναι πιο ισορροπημένοι από ότι τα τελευταία χρόνια χωρίς όμως να μην υπογραμμίζει ότι η περιοχή παραμένει εκτεθειμένη σε τρωτά στοιχεία, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της νομισματικής ένωσης και των Ευρωπαϊκών τειχών ασφαλείας.
Το Ταμείο εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα εμφανίσει ανάπτυξη 1,5% φέτος και 1,7% το 2016 καθώς η οικονομία ωφελείται από την υποχώρηση του Ευρώ, τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και το πρόγραμμα τόνωσης της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ, εκτιμά πως η συνεχής πτώση των τιμών του πετρελαίου θα συνεχίζει να στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρώπης, ωστόσο ταυτόχρονα ασκεί πτωτική πίεση στον πληθωρισμό και είναι ένα εμπόδιο στην πολιτική της ΕΚΤ η οποία επιδιώκει να ενισχύσει τον πληθωρισμό.
Όπως προβλέπει, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί το 2016 και το 2017, (ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο έκλεισε στο 0,2%) λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας, της αποδυνάμωσης του Ευρώ αλλά και της αναμενόμενης αύξησης των τιμών του πετρελαίου.
Στις ΗΠΑ, με ρυθμό 2,3% αναπτύχθηκε η οικονομία το 2ο τρίμηνο, έναντι των προβλέψεων για άνοδο 2,8%. Παράλληλα οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,9% και οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 5,3%. Να υπενθυμίσουμε πως το ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 0,6%. Αναφορικά με τα επιτόκια, η FED δεν προέβη σε αύξηση, αλλά η βελτίωση της αγοράς εργασίας με ισχυρή δημιουργία νεών θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας, ενδεχομένως να ωθήσει την Τράπεζα να προβεί στην αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο καθώς ο χαμηλός πληθωρισμός συνεχίζει ακόμη να προβληματίζει τους αξιωματούχους.
Στην Κίνα, απώλειες 14,3% κατέγραψε τον Ιούλιο ο δείκτης του Κινεζικού χρηματιστηρίου Shanghai Composite σηματοδοτώντας τον σαν τον χειρότερο μήνα από τον Αύγουστο του 2009.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου ο δείκτης υποχώρησε κατά 10% για να κλείσει την Παρασκευή 29% χαμηλότερα από το υψηλό έτους που κατέγραψε πριν ενάμιση μήνα, στις 12 Ιουνίου. Ο φόβος ότι θα σκάσει μία χρηματιστηριακή φούσκα όλο και αυξάνεται, ιδιαίτερα μετά τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ η μεγάλη ανησυχία είναι μήπως επηρεαστεί αρνητικά η ιδιωτική κατανάλωση καθώς η κατάρρευση του χρηματιστηρίου έχει εγκλωβίσει αρκετούς μικροεπενδυτές.
Φωτο: EPA, AN MING

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.