Η επόμενη μέρα για το Ιράν φέρνει εκνευρισμό σε πολλές πρωτεύουσες

Η επόμενη μέρα για το Ιράν φέρνει εκνευρισμό σε πολλές πρωτεύουσες

105
Η επόμενη μέρα για το Ιράν φέρνει εκνευρισμό σε πολλές πρωτεύουσες

Το Ιράν θα έχει πλέον πρόσβαση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, με οφέλη της τάξεως των 100.000 εκατομμυρίων δολαρίων για το δημόσιο και τις επιχειρήσεις της χώρας. Σε αντάλλαγμα, το Ιράν οφείλει να σταματήσει τις προσπάθειες για την παραγωγή ή την απόκτηση πυρηνικής ενέργειας, και συναινεί σε ένα καθεστώς τακτικών επιθεωρήσεων με στόχο να πειστεί η διεθνής κοινότητα ότι η χώρα δεν αθετεί την υπόσχεσή της για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων την επόμενη δεκαετία. Οι επιθεωρήσεις θα επιβλέπονται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.
Η συμφωνία δεν βασίζεται στην εμπιστοσύνη, αλλά είναι χτισμένη στη βάση της επαλήθευσης. «Οι επιθεωρητές θα πρέπει να έχουν και θα έχουν πρόσβαση σε βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να αναλάβει δράση κατά τις προσεχείς εβδομάδες και να άρει τις κυρώσεις. Ωστόσο, αρκετές γειτονικές χώρες παραμένουν ανήσυχες.
Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ένα σουνιτικό μουσουλμανικό έθνος, παραμένει δύσπιστο ενώ το Ριάντ θεωρεί ότι η συμφωνία θα επιτρέψει τους σιίτες του Ιράν να αναπτυχθούν όχι μόνο ως περιφερειακή αλλά και παγκόσμια δύναμη. Στο ίδιο πλαίσιο, το Ισραήλ αντιτίθεται έντονα στη συμφωνία.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποκάλεσε τη συμφωνία «ιστορικό λάθος για τον κόσμο» ενώ διατύπωσε την άποψη ότι το Ιράν θα λάβει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια με τα οποία μπορεί να τροφοδοτήσει την επέκτασή της τρομοκρατίας και την επιθετική της πρόθεση σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Στις ΗΠΑ το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων είναι ομόφωνα κατά της συμφωνίας, και αρκετοί, αν όχι όλοι οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές αλλά και μέλη του Κογκρέσου θεωρούν ότι η συμφωνία είναι «μια από τις χειρότερες διπλωματικές αποτυχίες της Αμερικής».
Αντίθετα η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για την επόμενη προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον υποστηρίζει τη συμφωνία.
Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει υποσχεθεί να παρεμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια του Κογκρέσου που θα έχει ως σκοπό να ακυρώσει ή να την τροποποιήσει ενώ εκτιμητές δηλώνουν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα οι Ρεπουμπλικάνοι να αποκτήσουν την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για να ακυρωθεί η συμφωνία.

Φωτο: EPA, ABEDIN TAHERKENAREH

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.