Ομόφωνη συμφωνία για την Ελλάδα. Το Grexit είναι πλέον παρελθόν

Ομόφωνη συμφωνία για την Ελλάδα. Το Grexit είναι πλέον παρελθόν

67
Ομόφωνη συμφωνία για την Ελλάδα. Το Grexit είναι πλέον παρελθόν

Πριν από λίγο έληξε η πολύωρη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής η οποία κατέληξε ομόφωνα σε συμφωνία για την Ελλάδα.
Στη συμφωνία αναφέρονται: Τριετές δάνειο 86 δισ. Βραχυπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για Ιούλιο-Αύγουστο και τη χρηματοδότηση των τραπεζών. Μεταφορά κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. σε ειδικό ταμείο στην Ελλάδα. Η Βουλή πρέπει να ψηφίσει τα βασικά μέτρα μέχρι την Τετάρτη.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση δήλωσε: «Η Ευρωσύνοδος ομόφωνα έφτασε σε συμφωνία. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική υποστήριξη».
Μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη χαμένη μας εθνική κυριαρχία. Αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, αποτρέψαμε το σχέδιο για τραπεζική ασφυξία, σχέδιο που είχε σχεδιαστεί στην εντέλεια. Καταφέραμε σε αυτή τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους και μια χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία θα δημιουργήσουν υφεσιακές τάσεις, αλλά υπάρχει αντιστάθμισμα από το αναπτυξιακό πακέτο, ενώ η αναδιάρθρωση του χρέους δίνει το μήνυμα ότι η όποια συζήτηση για Grexit αποτελεί παρελθόν.
«Η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει το κείμενο συμφωνίας πριν από τα υπόλοιπα κοινοβούλια. Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα μέχρι την Τετάρτη» δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε ως «δύσκολη» την ολοκλήρωση της συμφωνίας» επισημαίνοντας ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος αλλά τελικά επετεύχθη. «Το Grexit είναι οριστικά εκτός συζήτησης» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ο κ. Γιούνκερ συμπλήρωσε ότι είναι ευτυχής που έγινε αποδεκτή η πρόταση της Κομισιόν για αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 35 δισ. ευρώ.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Mario Salerno

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.