Αλάσκα: Νέα ρυθμίσεις κυκλοφορίας από τον IMO

Αλάσκα: Νέα ρυθμίσεις κυκλοφορίας από τον IMO

206
Αλάσκα: Νέα ρυθμίσεις κυκλοφορίας από τον IMO

Σύμφωνα με το Gard P&I Club, o IMO ενέκρινε πρόσφατα νέα μέτρα σχετικά με την κυκλοφορία και την διέλευση των πλοίων ως προς τα πλοία που διαπλέουν το αρχιπέλαγος των Αλεούτιων νήσων (Aleutian Islands) . Αφορμή για την παραπάνω νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί το δυστύχημα στο M/V SELENDANG AYU, το οποίο το 2004 αντιμέτωπο με μια χειμερινή καταιγίδα, προσάραξε στην παραπάνω περιοχή, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν 350.000 γαλόνια καύσιμου και να χαθούν 6 ανθρώπινες ζωές.

Τα νέα μέτρα δημιουργούν πλέον 5 ειδικές- προστατευμένες περιοχές, οι οποίες καθορίζονται ως ATBAs (Areas To Be Avoided), και ουσιαστικά οριοθετούν μια ζώνη 50 ν.μ. από την στεριά, η οποία συμβάλλει στην αύξηση του διαθέσιμου χρόνου πλεύσης σε επείγουσες καταστάσεις αλλά και στην μείωση των πιθανοτήτων προσαράξεως σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ειδικότερα, τα μέτρα που περιγράφονται παραπάνω θα εφαρμόζονται από πλοία άνω των 400 κ.ο.χ. σε διεθνείς πλόες, από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Τα πλοία που δεν υπάγονται στις ειδικές διατάξεις περί αποφυγής πετρελαϊκής ρύπανσης (oil spill prevention and response requirements) των Η.Π.Α. και της Αλάσκας δεν είναι απαραίτητο να ακολουθούν τους παραπάνω κανονισμούς.

Με τις νέες ATBAs αναμένεται πως τα πλοία θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες νέες πορείες (καθώς δεν θα μπορούν να πλησιάζουν τις ATBAs), ενώ συγχρόνως θα μπορούν να χρησιμοποιούν κανονικά το στενό του Unimak Pass.

Photo: Το φορτηγό SELENDANG AYU, μετά την προσάραξη, κομμένο σε 2 κομμάτια. (AΠΕ/DIGITALGLOBE/HANDOUT)

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.