Ναυτιλιακές εταιρείες: προσοχή στις διαδικτυακές υποκλοπές

Ναυτιλιακές εταιρείες: προσοχή στις διαδικτυακές υποκλοπές

136
Ναυτιλιακές εταιρείες: προσοχή στις διαδικτυακές υποκλοπές

Σύμφωνα με το North P&I club, το τελευταίο έτος έχει παρατηρηθεί αυξημένος αριθμός περιπτώσεων διαδικτυακής υποκλοπής, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις προς τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Ειδικότερα, επίδοξοι χάκερ υποκλέπτουν λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ναυτιλιακών πρακτόρων ή χρησιμοποιούν ένα παρεμφερή ηλεκτρονικό λογαριασμό, και στην συνέχεια αποστέλλουν στην ναυτιλιακή εταιρία αιτήσεις για πιθανά έξοδα ή χρήματα για τον πλοίαρχο, χρησιμοποιώντας όμως ένα δικό τους τραπεζικό λογαριασμό. Κατά συνέπεια, τα χρήματα κατατίθενται στον λογαριασμό του χάκερ, και όχι στο λογαριασμό του πραγματικού πράκτορα.

Με έναυσμα τα παραπάνω, το P&I club συμβουλεύει τα μέλη του να διενεργούν διπλούς ελέγχους πριν από την πληρωμή ενός πράκτορα (μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή μέσω ενός νέου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), ειδικά στις περιπτώσεις όπου hναυτιλιακή εταιρεία δεν έχει ξανασυναλλαγεί προηγουμένως με αυτόν.

Photo: ΑΠΕ / SALVATORE DI NOLFI

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.