Το ΕΚ ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ για την ανάκαμψη της οικονομίας

Το ΕΚ ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ για την ανάκαμψη της οικονομίας

70
Το ΕΚ ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ για την ανάκαμψη της οικονομίας

Φωτό:ΑΠΕ (UWE ZUCCHI)

Το ΕΚ έδωσε την τελική του έγκριση με ψηφοφορία χθες το βράδυ, στο επενδυτικό σχέδιο ύψους 315 δισ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο, με στόχο την προώθηση της χρηματοδότησης βιώσιμων επενδύσεων. Το ΕΚ τροποποίησε τη δομή χρηματοδότησης του ταμείου, πέτυχε αυξημένη λογοδοσία σε ό,τι αφορά την επιλογή της ηγεσίας του ταμείου και ενίσχυσε τη δημοκρατική εποπτεία της λειτουργίας του.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό με 464 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 19 αποχές. Η ψηφοφορία σηματοδοτεί το τέλος μιας ταχείας νομοθετικής διαδικασίας, γεγονός που αποδεικνύει τη δέσμευση του ΕΚ για το σχέδιο.

Προστασία των προϋπολογισμών για τα δίκτυα και την έρευνα

Το Κοινοβούλιο επεδίωξε να βελτιώσει τη δομή χρηματοδότησης του ταμείου που θα προσφέρει εγγυήσεις, τους κανόνες διακυβέρνησής του, τις ρυθμίσεις λειτουργίας του και τη δημοκρατική λογοδοσία. Αναλυτικότερα το ΕΚ πέτυχε τα εξής:

• μείωσε τις προτεινόμενες  περικοπές στους προϋπολογισμούς του ερευνητικού προγράμματος Ορίζοντας 2020 και του χρηματοδοτικού μηχανισμού “Συνδέοντας την Ευρώπη” (CEF – για τη σύνδεση των ευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας, μεταφορών και ψηφιακών δικτύων) κατά 1 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 και το CEF , δύο από τις τρεις πηγές χρηματοδότησης των εγγυήσεων για το εν λόγω σχέδιο, θα συνεισφέρουν 2,2 δισ. ευρώ και 2,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι το καθένα θα προσφέρει 500 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό, τι είχε αρχικώς προταθεί

• διασφάλισε ότι το 1 δισ. ευρώ που διασώθηκε από τους προϋπολογισμούς των δύο προγραμμάτων θα καλυφθεί από τα μη χρησιμοποιηθέντα ποσά των προϋπολογισμών του 2014 και του 2015

• εξασφάλισε το δικαίωμα να εγκρίνει το διορισμό του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου του ταμείου επενδύσεων

• εξασφάλισε τη δημοσιοποίηση του καταλόγου με τα εγκεκριμένα έργα που θα λαμβάνουν χρηματοδότηση

• ζήτησε να υπάρξει κατάρτιση μιας σειράς κριτηρίων επιλογής των έργων και μιας λίστας με τους στόχους του κάθε έργου προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τα έργα που θα επιλεχθούν θα είναι σύμφωνα με τις γενικές προτεραιότητες της ΕΕ.

Δηλώσεις εισηγητών

Ο εισηγητής της επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ José Manuel Fernandes (ΕΛΚ, Πορτογαλία), δήλωσε τα εξής: “Το σχέδιο Γιούνκερ είναι ένα καινοτόμο μέσο που θα δώσει σημαντική ώθηση στις επενδύσεις στην Ευρώπη. 240 δισ. ευρώ θα δοθούν σε επενδύσεις και 75 δισ. ευρώ θα διατεθούν στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας: τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Οι πολιτικοί δεν δημιουργούμε θέσεις εργασίας, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς που το κάνουν.”

Ο εισηγητής της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Udo Bullmann (Σοσιαλιστές, Γερμανία), δήλωσε τα εξής: “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο για τις επενδύσεις που τόσο πολύ χρειάζεται η Ευρώπη. Διασφαλίσαμε ότι η ΕΕ θα επενδύσει στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της. Για πρώτη φορά, αυτές οι επενδύσεις θα αναγνωρίζονται ρητά μέσα στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αντί να τιμωρούνται από αυτό. Επιπλέον, βάλαμε ένα τέλος στην πολιτική της συγκάλυψης. Οι αρμοδιότητες είναι σαφώς καθορισμένες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχει δημοκρατικά στον διορισμό του διευθύνοντος συμβούλου.”

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.