Σχέδιο δράσης για δίκαιη και αποδοτική φορολόγηση των εταιρειών στην ΕΕ

Σχέδιο δράσης για δίκαιη και αποδοτική φορολόγηση των εταιρειών στην ΕΕ

33
Σχέδιο δράσης για δίκαιη και αποδοτική φορολόγηση των εταιρειών στην ΕΕ

Η Επιτροπή υπέβαλε σχέδιο δράσης για τη ριζική μεταρρύθμιση της φορολογίας των εταιρειών στην ΕΕ. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής, την εξασφάλιση διατηρήσιμων εσόδων και την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς για τις επιχειρήσεις. Από κοινού, τα μέτρα αυτά θα βελτιώσουν σημαντικά το φορολογικό περιβάλλον των εταιρειών στην ΕΕ, καθιστώντας τη φορολόγησή τους πιο δίκαιη, πιο αποδοτική και πιο ευνοϊκή για την ανάπτυξη.

Οι κύριες δράσεις περιλαμβάνουν στρατηγική για την επαναδρομολόγηση της κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας των εταιρειών (ΚΕΦΒΕ) και πλαίσιο για την εξασφάλιση της πραγματικής φορολόγησης εκεί όπου πραγματοποιούνται κέρδη. Η Επιτροπή δημοσιεύει επίσης ένα πρώτο κατάλογο σε επίπεδο ΕΕ που περιλαμβάνει μη συνεργάσιμες περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας τρίτων χωρών και ξεκινά δημόσια διαβούλευση για να εκτιμήσει αν οι εταιρείες θα πρέπει να δημοσιοποιούν ορισμένα φορολογικά στοιχεία.

Ο αντιπρόεδρος Valdis Dombrovskis, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα, καταρτίσαμε ένα φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο για μια φορολογία στην ΕΕ που θα είναι πιο δίκαιη και ευνοϊκή για την ανάπτυξη. Βασίζεται στη θεμελιώδη αρχή ότι όλες οι εταιρείες – μεγάλες ή μικρές, τοπικές ή παγκόσμιες – πρέπει να καταβάλλουν το μερίδιο του φόρου που δικαίως τους αναλογεί στον τόπο όπου πραγματοποιείται η οικονομική δραστηριότητα και προκύπτουν κέρδη».

Ο Pierre Moscovici, Επίτροπος οικονομικών και δημοσιονομικών υποθέσεων, φορολογίας και τελωνείων, δήλωσε τα εξής: «Η φορολογία των εταιρειών στην ΕΕ χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση. Προς το συμφέρον της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δίκαιης μεταχείρισης, τα κράτη μέλη πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και όλοι πρέπει να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Σήμερα, η Επιτροπή έθεσε τα θεμέλια για μια νέα προσέγγιση της φορολογίας των εταιρειών στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη πρέπει πλέον να βασιστούν σ’ αυτά.»

Οι κανόνες που διέπουν τη φορολογία των εταιρειών στην ΕΕ σήμερα δεν συμβαδίζουν με τη σύγχρονη οικονομία. Ορισμένες εταιρείες εκμεταλλεύονται τα μη συντονισμένα εθνικά μέτρα για να διαφεύγουν από τη φορολόγηση στην ΕΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες εσόδων για τα κράτη μέλη, βαρύτερη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών και στρεβλώσεις του ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν το μερίδιό τους.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, το σχέδιο δράσης καθορίζει μια νέα προσέγγιση της ΕΕ για δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση των εταιρειών.

Το σχέδιο δράσης αποτελεί το δεύτερο και πιο ολοκληρωμένο βήμα προς τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των εταιρειών στην ΕΕ.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογράφος Αλέξανδρος Βλάχος

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.