Διεθνής ανησυχία για το ξέσπασμα του ιού MERS-CoV

Διεθνής ανησυχία για το ξέσπασμα του ιού MERS-CoV

134
Διεθνής ανησυχία για το ξέσπασμα του ιού MERS-CoV

Φωτό: ΑΠΕ (RITCHIE B. TONGO)

Ανησυχία σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα έχει προκαλέσει το νέο ξέσπασμα του ιού MERS-CoV στη Νότιο Κορέα και την Κίνα.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη Ν.Κορέα έχουν αναφερθεί συνολικά 64 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά του αναπνευστικού συνδρόμου Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus, μεταξύ των οποίων και πέντε θάνατοι. Ακόμη, 2,500 άτομα έχουν τεθεί σε καραντίνα ενώ 1.900 σχολεία έχουν κλείσει. Περαιτέρω, σύμφωνα με πληροφορίες, στο μετρό της πρωτεύουσας Σεούλ, η διακίνηση επιβατών έχει μειωθεί κατά 10% από το ξέσπασμα του ιού κι έπειτα, καθώς οι πολίτες αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη.

Μία από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, μετέφερε τον ιό ταξιδεύοντας στην Κίνα, διαμέσου Χόνγκ-Κόνγκ, προκαλώντας σημαντική ανησυχία για εξάπλωση του ιού στην πολυπληθή χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόσφατα κρούσματα αποτελούν το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής ξέσπασμα εκτός της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά -ακόμη- ελέγχους σε σημεία εισόδου και εξόδου των χωρών, ούτε την επιβολή ταξιδιωτικών και εμπορικών περιορισμών, παρόλα αυτά, εφιστά την προσοχή στα μέλη του, τα οποία θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τα περιστατικά πνευμονικών ασθενειών και να αναφέρουν οποιαδήποτε ανωμαλία παρατηρήσουν στον Οργανισμό.

Ωστόσο, χώρες όπως το Χόνκγ-Κόνγκ και η Ταϊβάν, εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες σχετικά με τη Νότιο Κορέα, καθώς το ξέσπασμα του φονικού ιού έχει προκαλέσει σημαντική ανησυχία στις κυβερνήσεις και τους πολίτες των χωρών αυτών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.