Ο θαλάσσιος τουρισμός δύναμη ανάπτυξης της ανατολικής Μεσογείου

Ο θαλάσσιος τουρισμός δύναμη ανάπτυξης της ανατολικής Μεσογείου

171
Ο θαλάσσιος τουρισμός δύναμη ανάπτυξης της ανατολικής Μεσογείου

Εντυπωσιακή ανάπτυξη αναμένεται να σημειώσει ο θαλάσσιος τουρισμός στην Ελλάδα και την Τουρκία τις δύο επόμενες σεζόν, καθώς οι πιο δημοφιλείς προορισμοί κρουαζιέρας στην περιοχή πρόκειται να επωφεληθούν από την αναμενόμενη επιστροφή στην Ανατολική Μεσόγειο σημαντικού τμήματος του παγκόσμιου δυναμικού της κρουαζιέρας, η οποία ακολουθεί μια περίοδο ανακατάταξης που οξύνθηκε λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Ο θετικός αντίκτυπος που θα έχει η ισχυροποίηση των κλάδων της κρουαζιέρας και του yachting στην οικονομία της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής θα βρεθεί στο επίκεντρο του 3ου Posidonia Sea Tourism Forum, που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στις 26-27 Μαΐου στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο. Περισσότεροι από 800 αντιπρόσωποι εταιρειών κρουαζιέρας, λιμένων και προορισμών, προμηθευτών κρουαζιερόπλοιων, πρακτορείων ναύλωσης γιώτ, φορέων ανάπτυξης και διαχείρισης μαρινών, τοπικών αρχών και κρατικών φορέων θα αναλύσουν τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες που επηρεάζουν το μέλλον του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

«Καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αμβλύνονται και ο αντίκτυπός τους εξασθενεί, οι αποδόσεις από τα εκδρομικά προγράμματα της πολυδιάστατης Ανατολικής Μεσογείου με τον πολιτισμικό και ιστορικό πλούτο της αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, με τους κολοσσούς του κλάδου να προσβλέπουν σε μεγαλύτερη διείσδυση σε προορισμούς σε ολόκληρη την περιοχή, η οποία διαθέτει την υψηλότερη πυκνότητα λιμένων και νησιών παγκοσμίως» δήλωσε ο Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός Διευθυντής των Εκθέσεων Ποσειδώνια.

«Ειδικότερα όσον αφορά στην Ελλάδα, η οικονομική συμβολή του θαλάσσιου τουρισμού, καθοδηγούμενη από τον κλάδο της κρουαζιέρας, μπορεί να ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με μελέτη του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει 40.000 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στο εγγύς μέλλον, με την πλειοψηφία αυτών να εξυπηρετεί τις ανάγκες του τουρισμού κρουαζιέρας και με την Ελλάδα να αναμένεται να υποδεχτεί κοντά στα 5 εκατ. επιβατο-επισκέψεις κρουαζιέρας το 2015. Ο κλάδος του yachting παρέχει επίσης σημαντικές ευκαιρίες εργασίας, καθώς ο συνολικός αριθμός θέσεων εργασίας που δημιουργούνται στην τοπική οικονομία αντιστοιχεί στον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων ελλιμενισμού. Επίσης, 8,7 εκατ. Έλληνες και ξένοι τουρίστες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ακτοπλοϊκών εταιρειών που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με τα νησιά, ενδυναμώνοντας έτσι τον τουριστικό κλάδο ο οποίος δημιουργεί 260.000 θέσεις εργασίας και αναλογεί στο 6,5% του εγχώριου ΑΕΠ».

Ο τουρισμός, του οποίου αναπόσπαστο τμήμα είναι ο θαλάσσιος τουρισμός, αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο Αλέξανδρος Λαμνίδης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλλης, τόνισε τη σημασία του κλάδου ακτοπλοΐας για το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Αναστασιάδης, διευθύνων σύμβουλος στη Celestyal Cruises και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής CLIA Ευρώπης, δήλωσε: «Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και κατατάσσεται στην τρίτη θέση σε αριθμό επιβατών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου η κρουαζιέρα αναμένεται να δώσει μια «ανάσα» στον τουρισμό. Μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία έχει να επιδείξει προορισμούς αστείρευτης ομορφιάς, ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και εξέλιξης σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Μέχρι στιγμής, η Celestyal Cruises είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία η οποία κάνει home porting, με 627 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια».

Ένας σημαντικός εταίρος στον κλάδο του homeporting είναι η MedCruise, η ένωση που εκπροσωπεί τις λιμενικές αρχές σε 20 διαφορετικές χώρες της Μεσογείου και των παρακείμενων θαλασσών. Ο γενικός γραμματέας της MedCruise, Αθανάσιος Πάλλης, σε δήλωσή του είπε: «Το φόρουμ των Ποσειδωνίων αποτελεί για την MedCruise- την ένωση που εκπροσωπεί τα λιμάνια-κρουαζιέρας από 20 ευρωπαϊκές και μη-ευρωπαϊκές χώρες – μία σημαντική ευκαιρία για την ουσιαστική συζήτηση μεταξύ λιμένων, εταιρειών και προορισμών κρουαζιέρας. Η συνεργασία μεταξύ άλλων θα συμβάλει τόσο στην κατανόηση των προοπτικών όσο και στην περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών των μεσογειακών λιμένων, ιδιαίτερα της Ανατολικής Μεσογείου, επιτρέποντας τη σταθερή ανάπτυξη του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.