Εκλογές – θρίλερ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Εκλογές – θρίλερ στο Ηνωμένο Βασίλειο

55
Εκλογές – θρίλερ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Φωτό:ΑΠΕ-ΕΡΑ (HANNAH MCKAY)

Ίσως οι πιο αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα, 7 Μαΐου 2015 στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τα προγνωστικά δείχνουν μάχη “σώμα με σώμα” ανάμεσα στο κόμμα των Συντηρητικών και το κόμμα των Εργατικών.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, κανένα από τα δύο κόμματα δεν θα καταφέρει να λάβει την πολυπόθητη πλειοψηφία στην 650 εδρών Βουλή των Κοινοτήτων, γεγονός που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο σχηματισμό κυβερνητικής συμμαχίας.

Το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού David Cameron, δίνει έμφαση στην ενίσχυση της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στις περικοπές εξόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Στον αντίποδα, οι Εργατικοί, υπό την ηγεσία του Ed Miliband, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις, σκοπεύουν να αυξήσουν τη φορολόγηση για το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων της χώρας και να επικεντρωθούν μεταξύ άλλων στην εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής για τους αδύναμους με έμφαση στο υγειονομικό σύστημα της χώρας (National Health Service).

Η μάχη, η οποία αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή, θα καθορίσει το μέλλον της Βρετανίας μακροπρόθεσμα, καθώς θα επηρεάσει μείζονα ζητήματα, όπως η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρεί τις εξελίξεις και η ναυτιλιακή κοινότητα του Λονδίνου, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι καθοριστικό για την ίδια την ύπαρξη του Σίτυ. Η δεδηλωμένη πρόθεση του Miliband να καταργήσει το ευνοϊκό για τις ναυτιλιακές δραστηριότητες φορολογικό καθεστώς των non-domiciles είχε προκαλέσει προεκλογικά σημαντική ανησυχία στους επιχειρηματικούς κύκλους. Παρόλα αυτά, ακόμη και σε περίπτωση επανεκλογής του Cameron, δεν υπάρχει βεβαιότητα διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος, λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης έναντι των συχνά προκλητικών πρακτικών των Κινέζων, Ρώσων και Αράβων επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν μετατρέψει το κέντρο του Λονδίνου σε επενδυτικό Ελ-Ντοράντο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αγορά ακινήτων, η οποία έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της KPMG, κάποιος που θέλει να αγοράσει ακίνητο στο Λονδίνο χρειάζεται να έχει ετήσιο μισθό ύψους £77,000 ενώ την ίδια στιγμή ο μέσος μισθός στη βρετανική πρωτεύουσα ανέρχεται σε £27,999.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.