Συνάντηση του προεδρείου της ΕΕΝΜΑ με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα

Συνάντηση του προεδρείου της ΕΕΝΜΑ με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα

78
Συνάντηση του προεδρείου της ΕΕΝΜΑ με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα

Την Τρίτη 17/03/2015 πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας η συνάντηση του προεδρείου της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θεόδωρο Δρίτσα.

Το προεδρείο παρουσίασε συνοπτικά στον υπουργό τις κύριες δράσεις της Ένωσης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας τη δραστηριότητα που αναπτύσσει το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης ΝΜΑ, το οποίο φιλοξενεί και την γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων.

Το προεδρείο ενημέρωσε επίσης, τον κ. Δρίτσα για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τα οποία επηρεάζουν άμεσα την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού στόλου. Αναλυτικότερα έμφαση δόθηκε:

  • Στην οργανική σύνθεση των πλοίων της ΝΜΑ, αίτημα που απασχολεί τον κλάδο επί σειρά ετών, ιδιαίτερα μετά τον αποκλεισμό αυτής της κατηγορίας πλοίων από τα μέτρα Κεφαλογιάννη του 2007 περί ανταγωνιστικότητας.
  • Στη δυνατότητα απορρόφησης των δόκιμων ναυτικών στα πλοία της ΝΜΑ, ως άμεσο αποτέλεσμα της δυνητικής αναθεώρησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, τα οποία λόγω της ευρωπαϊκής τους δραστηριότητας κρίνονται ιδιαίτερα φιλικά για τους νέους ναυτικούς.
  • Στην τιμολογιακή πολιτική των κεντρικών λιμένων της χώρας και ιδιαίτερα αυτής του λιμένα του Πειραιά, ο οποίος λόγω της γεωγραφικής του θέσης μπορεί να καταστεί λιμάνι αφετηρίας για την Ευρωπαϊκή δραστηριότητα.
  • Στην περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση των γενικότερων εξόδων καθώς και σε άλλα κρίσιμα για τον κλάδο ζητήματα.

Ο υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για την ανανέωση του στόλου, η οποία κρίνεται επιβεβλημένη δεδομένης της συμβολής της ΝΜΑ τόσο στην οικονομική ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών όσο και στη συνοχή της χώρας.

Παράλληλα,  η επικείμενη εφαρμογή  των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών (π.χ.SECA) αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον κλάδο, η οποία θα ενισχύσει την περιβαλλοντική απόδοση των πλοίων αλλά ταυτόχρονα θα επιφέρει πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις για τον ελληνικό στόλο.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Ναυτιλίας επιφυλάχτηκε, να μελετήσει τις θέσεις και προτάσεις της Ένωσης για την εξεύρεση κοινών αποδεκτών λύσεων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.