Η Κίνα επενδύει σε στρατηγικές τοποθεσίες της υφηλίου

Η Κίνα επενδύει σε στρατηγικές τοποθεσίες της υφηλίου

181
Η Κίνα επενδύει σε στρατηγικές τοποθεσίες της υφηλίου

Σε επενδύσεις σχετικά με υποδομές λιμένων σε στρατηγικά σημεία του πλανήτη, από τη Μαλαισία ως τη Μοζαμβίκη επενδύει η Κίνα, «χτίζοντας» τους νέους εμπορικούς δρόμους που θα συνδέουν την ανατολική Κίνα με την Ευρώπη μέσω του Ινδικού Ωκεανού, της Ερυθράς Θάλασσας και της Μεσογείου.

Ένα από τα προαναφερθέντα επενδυτικά σχέδια του κινεζικού γίγαντα είναι και το λιμάνι του Kribi, στο Καμερούν. Ειδικότερα, η China Harbor Engineering Company Ltd. ανέλαβε τη δημιουργία λιμένα deep sea ενώ η πρώτη φάση του σχεδίου, αξίας 568 εκ. δολαρίων έχει ήδη ολοκληρωθεί. To 85% του κόστους επένδυσης προήλθε από την τράπεζα China’s Export-Import Bank, ενώ το εναπομείναν 15% καλύφθηκε από την κυβέρνηση του Καμερούν. Το τελικό κόστος του συνολικού έργου υπολογίζεται περί το 1 δις δολάρια. Απώτερος στόχος της σύμπραξης των δύο χωρών είναι να μετατραπεί το λιμάνι του Kribi σε οικονομικό κόμβο, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Καθώς το Καμερούν είναι πλούσιο σε φυσικούς πόρους, από την ανάπτυξη του λιμένα, αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη τους, όπως η πετρελαϊκή Yan Chang Logone Development. Παράλληλα, σχεδιάζεται και η ανάπτυξη οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέει το λιμάνι με την πρωτεύουσα Γιαουντέ, με σκοπό να δημιουργηθεί μια ευρεία βιομηχανική ζώνη 260 χιλιομέτρων.

Αντίστοιχα πρότζεκτ σχεδιάζονται για το Colombo στη Sri Lanka, και το Gwadar, στο Pakistan. Η Κίνα αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικονομίας των αναπτυσσόμενων κρατών, δημιουργώντας νέες αγορές για τα κινεζικά προϊόντα, προσφέροντας παράλληλα, επικερδή συμβόλαια σε κινεζικές εταιρείες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.