Οι ναυτιλιακοί οικονομολόγοι γιορτάζουν

Οι ναυτιλιακοί οικονομολόγοι γιορτάζουν

816
Οι ναυτιλιακοί οικονομολόγοι γιορτάζουν

Mε τη συμμετοχή πλήθους ναυτιλιακών οικονομολόγων, καθηγητών ΑΕΙ, ερευνητών αλλά και αρκετών στελεχών της ναυτιλιακής κοινότητας η Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων Ελλάδας γιόρτασε με τους φίλους και υποστηρικτές της την εθιμοτυπική κοπή της πίτας.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου στα γραφεία της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων με τη συμμετοχή μελών του ΔΣ και της διοίκησής της.

Σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο πρόεδρος της ΕΝΟΕ, επ. καθηγητής Άγγελος Παντουβάκης, παρουσία των μελών του ΔΣ της ΕΝΟΕ αλλά και των δύο προηγούμενων προέδρων της καθηγητών Αλκη Κορρέ και Θάνου Πάλλη,  καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Φίλες και φίλοι, αγαπητά μέλη της ΕΝΟΕ,

Ευχαριστώ τους οικοδεσπότες μας, τους ευχαριστώ από καρδιάς για την ευγενική τους φιλοξενία. Ευχαριστώ και εσάς που ήρθατε να εγκαινιάσουμε σήμερα τη νέα περίοδο της ΕΝΟΕ.

Μία περίοδο που θα ενοχλεί, θα προτρέπει, θα υποστηρίζει αλλά και θα διαφωνεί τεκμηριωμένα και με ήθος. Μία περίοδο που πλέον θα έχει θεματικές ενότητες και στοχευμένες δράσεις, κάθε φορά απαντώντας σε συγκεκριμένα ερωτήματα- προκλήσεις που βάζουν οι καιροί που ζούμε.Γιατί οι καιροί που ζούμε σήμερα είναι δύσκολοι, οι άνεμοι θυελλώδεις, οι θάλασσες ταραγμένες. Οι αριθμοί και οι δείκτες διολισθαίνουν προς τα κάτω συνέχεια. Αλλά και οι άνθρωποι πιέζονται, κάποιες φορές πιστεύουν, κάποιες φορές απογοητεύονται. Όμως πάντα οι άνθρωποι και ιδιαίτερα στη ναυτιλία κάνουν τη διαφορά.

Άνθρωποι σχεδιάζουν τα πλοία, άνθρωποι τα κατασκευάζουν,  τα επισκευάζουν, και τα διασώζουν. Άνθρωποι βγάζουν τους κανονισμούς, κάνουν τις επιθεωρήσεις, τα διοικούν. Άνθρωποι τα θαλασσώνουν, άνθρωποι τα σώζουν και προχωρούν. Είναι λοιπόν νομίζω σημαντικό και έχει αναγνωριστεί από όλους ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ο διαφοροποιός παράγοντας επιτυχίας και αριστείας ιδιαίτερα σε πολύ ανταγωνιστικά περιβάλλοντα όπως αυτό της ναυτιλίας. Είναι ο κοινός παρονομαστής που ενώνει όλους εμάς που ασχολούμαστε με τη ναυτιλία.  Είναι ο φάρος και ο οδηγός για την επιβίωση και την ανάκαμψη.

Και αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελείται από διαφορετικούς ανθρώπους που όμως έχουν λίγο πολύ τις ίδιες ικανότητες, παρόμοιες γνώσεις, όμοιες ανασφάλειες αλλά διαφορετικά ταλέντα. Αυτά τα ταλέντα, πέρα από εκπαίδευση ή πείρα πρέπει να τα αναζητήσουμε και να τα βρούμε ώστε παντού και ιδιαίτερα στη ναυτιλία να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης και της επιτυχίας.

(Τα έχουμε όμως βρει τα ταλέντα? Τα θέλουμε? Μπορούμε να τα κρατήσουμε? Το κάνουμε συγκροτημένα? Μάλλον όχι)

Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΝΟΕ απεφάσισε εφέτος στοχευμένα και αποφασιστικά μέσα από σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών να εισάγει, να εξηγήσει και να υποστηρίξει το Talent management ή τη διαχείριση του ταλέντου στη ναυτιλία, εστιάζοντας σε όλες εκείνες τις δράσεις και δραστηριότητες που αποσκοπούν στην δημιουργία και ανάπτυξη των προϋποθέσεων για τη δημιουργία ταλέντων, την αξιοποίηση και διατήρηση τους μέσα στις εταιρείες

Δεν είναι εύκολο αυτό.

(Για αυτό από ότι βλέπετε σήμερα δεν φορώ γραβάτα όπως οι κρατούντες μας. Αυτοί θα βάλλουν αν κλείσουν τη συμφωνία για διαγραφή του χρέους.

Εγώ θα βάλλω γραβάτα με λίγο … πιο δύσκολο στόχο. Αν βρούμε ταλέντα στη ναυτιλία, είτε είναι η managing είτε είναι η ναυτασφάλιση είτε η Τράπεζα. Και αν τα βρούμε να τα αγκαλιάσουμε, να τα υποστηρίξουμε να τους ανοίξουμε χώρο. Και τότε θα βάλλω γραβάτα. Μέχρι τότε ας κόψουμε τη πίτα»

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.