
Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.
Με τις τιμές να παρουσιάζουν πτωτική τάση οι πλοιοκτήτες έχουν σταματήσει τις διαπραγματεύσεις όπως επίσης και οι End Buyers, οι οποίοι περιμένουν την αγορά να σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα πριν αρχίσουν πάλι να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για αγορές.
Στην Ινδία, η νομισματική ισοτιμία είναι ο κύριος λόγος που η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς η ρουπία έφτασε στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα σχεδόν των 57 ρουπίων σε σχέση με το δολάριο, ενώ ταυτόχρονα η πτωτική πορεία των τιμών του σιδήρου επιδεινώνει περεταίρω την κατάσταση με τους End Buyers να μην εκδηλώνουν ενδιαφέρον για καινούριες αγορές. Να επισημάνουμε ότι τα πλοία αγοράζονται από τους Cash Buyers σε δολάρια και ύστερα τα μεταπωλούν στους End Buyers σε ρουπίες, οπότε η συναλλαγματική ισοτιμία αποτελεί σοβαρό κριτήριο αγοράς.
Το Πακιστάν, στην παρούσα φάση θεωρείται η πιο συμφέρουσα λύση για τους πλοιοκτήτες καθώς προσφέρει τα υψηλότερα επίπεδα τιμών. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα συναλλαγματικής ισοτιμίας όπως η Ινδία ενώ οι τιμές του σιδήρου βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Εν αναμονή όμως του νέου προϋπολογισμού όπου ουσιαστικά προεξοφλείτε μία αύξηση φόρου 4% στις εισαγωγές και δεδομένου των αποθεμάτων που έχουν από τις προηγούμενες εβδομάδες οι End Buyers έχουν μειώσει την έντονη αγοραστική τους διάθεση.
Το Μπαγκλαντές, εκτός από τα συνήθη συνεχιζόμενα προβλήματα με τις διαδηλώσεις και τις απεργίες, αντιμετωπίζει και έντονη μεταβλητότητα στις τιμές του σιδήρου όπου σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα της φορολογίας στις εισαγωγές από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού έχει καταστήσει τους End Buyers ιδιαίτερα επιφυλακτικούς στο να προβούν σε νέες αγορές.
Η Κίνα συνεχίζει να παραμένει εκτός αγοράς με τις προσφερόμενες τιμές να βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αφού οι τιμές του σιδήρου βρίσκονται σε πτωτική τροχιά που οφείλεται στην μειωμένη ζήτηση λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα.
Ο συνολικός αριθμός των διαλύσεων την τελευταία εβδομάδα ήτανε 1,007,797 DWT εκ των οποίων περίπου το 69% (698,767 DWT) ήτανε πλοία ξηρού φορτίου, το 19% (193,757 DWT) Tankers, και το 12% (115,273 DWT) Containers.
Οι τιμές για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια κινήθηκαν ως εξής:
✏ Ινδία: Από $ 390 – $ 420 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.
✏ Πακιστάν: Από $ 400 – $ 425 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.
✏ Μπαγκλαντές: Από $ 390 – $ 420 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα
✏ Κίνα: Από $ 310 – $ 330 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
To 7,72% των μετοχών της Genco Shipping & Trading απέκτησε η Diana Shipping σύμφωνα με filing της πρώτης στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία…
Την τελική έγκριση του 18ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας έδωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες. Το 18ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει νέα…
Έντονη είναι η ανησυχία στους κλάδους της παραγωγικής βιομηχανίας της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με ΜΜΕ από την ασιατική χώρα, οι ΗΠΑ απαίτησαν από τη…
Τα εννέα νέα shuttle tankers του Ομίλου Τσάκου θα ενσωματώσουν προηγμένα συστήματα ναυτικής τεχνολογίας της Kongsberg Maritime. Συγκεκριμένα, η Kongsberg Maritime επελέγη από τη…
Η παγκόσμια μετάβαση σε καύσιμα μηδενικών εκπομπών βρίσκει στην αμμωνία έναν υποσχόμενο σύμμαχο. Η ναυτιλιακή τεχνολογία εισέρχεται πλέον σε μια εποχή, με την κατασκευή…
Με τεχνολογικό επίκεντρο το προηγμένο σύστημα HiNAS Control της Avikus, η Hyundai Glovis προχωρά στην πρώτη εκτεταμένη εφαρμογή αυτόνομης ναυσιπλοΐας στον στόλο των πλοίων…
Άνοδο 5,2% καταγράφει η επιβατική κίνηση, για το α΄ εξάμηνο του 2025, στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό…
Νέους σκοπέλους συναντά η Αίγυπτος στο μέτωπο της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς ένας σημαντικός αριθμός φορτίων LNG που αναμένονταν τον Ιούλιο επαναπρογραμματίζονται για τον Αύγουστο.…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ