Η πράσινη ναυτιλία προσελκύει χρηματοδοτικό ενδιαφέρον

Η πράσινη ναυτιλία προσελκύει χρηματοδοτικό ενδιαφέρον

371
Η πράσινη ναυτιλία προσελκύει χρηματοδοτικό ενδιαφέρον

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η ING, ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με ισχυρή ευρωπαϊκή βάση, υπέγραψαν προ ολίγων ημερών συμφωνία για την υποστήριξη πράσινων επενδύσεων στον χώρο της ευρωπαϊκής ναυτιλίας συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ. Έκαστος φορέας θα συμμετέχει στο πρόγραμμα με ποσό 150 εκατ. ευρώ.

Το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε εταιρείες με σημαντικά συμφέροντα στον ευρωπαϊκό χώρο, είτε δραστηριοποιούνται στην ποντοπόρο ναυτιλία είτε στον χώρο των ποτάμιων μεταφορών, και αφορά σε έργα που στοχεύουν στην «πράσινη καινοτομία» στους τομείς της ναυπήγησης νέων πλοίων ή της μετασκευής υπαρχόντων. Στο όλο σχέδιο βαρύνουσα συμμετοχή θα έχει το προσωπικό του ναυτιλιακού τμήματος της ING.

Η ING έλαβε την απόφαση συμμετοχής στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς εκπεφρασμένος στόχος της είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη και προώθηση αειφόρων επιχειρηματικών μοντέλων. Επιπλέον, στοχεύει στην διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η βιώσιμη χρηματοδότηση μπορεί να στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Werner Hoyer και η κ. Isabel Fernandez Niemann, Head of Wholesale Banking στην ING
Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Werner Hoyer και η κ. Isabel Fernandez Niemann, Head of Wholesale Banking στην ING

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Werner Hoyer με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας δήλωσε τα εξής: «Θεωρώ πως δεν είναι μυστικό ότι ο ναυτιλιακός τομέας έχει σημαντική συμμετοχή στις εκπομπές CO2. Η δράση για το κλίμα συνιστά μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΤΕπ και αυτος ο τύπος της χρηματοδότησης θα πρέπει να ιδωθεί ως κίνητρο για τους πλοιοκτήτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο». Και προσέθεσε ότι: «Στόχος είναι να βοηθήσουμε την μετάβαση του ναυτιλιακού τομέα σε ένα πιο πράσινο μέλλον».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της κ. Isabel Fernandez Niemann, Head of Wholesale Banking στην ING. Για την κ. Fernandez: «Η βιωσιμότητα είναι μια σημαντική στρατηγική προτεραιότητα για την ING και είμαστε πολύ υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με την ΕΤΕπ για να ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ναυτιλίας να σκεφτούν περισσότερες πράσινες και βιώσιμες επιλογές χρηματοδότησης».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/JONATHAN DRAKE & eib.org &

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.