Σε πτωτική πορεία η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ

Σε πτωτική πορεία η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ

71
Σε πτωτική πορεία η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ

H Σαουδική Αραβία ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη χώρα- παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).
Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας παρήγαγε κατά μέσο όρο 12,58 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (BPD) τον περασμένο μήνα, ενώ η παραγωγή των ΗΠΑ υποχώρησε, κατά μέσο όρο, σε 12,2 εκατ βαρέλια ημερησίως.
Αν και οι ΗΠΑ κρατούσαν τα σκήπτρα της παραγωγής από τον Απρίλιο του 2014, το υψηλό κόστος εξόρυξης και παραγωγής στη χώρα ανάγκασε πολλούς κολοσσούς της συγκεκριμένης αγοράς να “κλείσουν” τις στρόφιγγες και να ελαττώνουν την παραγωγή προκειμένου να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και –κυρίως- τις ζημίες τους εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης στις τιμές του μαύρου χρυσού.
Τον Απρίλιο του 2015, η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1971 αγγίζοντας τα 9,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 8,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Energy Information Administration των ΗΠΑ. Παρά την πτώση των τιμών και τη στρατηγική απόφαση του Παλατιού στο Ριάντ να περιορίσει την εξάρτηση της εθνικής οικονομίας από το πετρέλαιο και τις εξαγωγές του, η έντονη διπλωματική διαμάχη με την Τεχεράνη αναγκάζει το Βασίλειο να δυναμώσει την παραγωγή του προκειμένου να περιορίσει την αναπτυξιακή τροχιά και την επέλαση στις ασιατικές αγορές που σχεδιάζει το Ιράν.
Ο Οργανισμός προβλέπει ότι η παραγωγή αργού των ΗΠΑ θα συνεχίσει την πτωτική πορεία και θα περιοριστεί το επόμενο έτος σε 8,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.