Η εξάρτηση της Βρετανίας από το φυσικό αέριο και οι όροι της...

Η εξάρτηση της Βρετανίας από το φυσικό αέριο και οι όροι της Νορβηγίας

129
Η εξάρτηση της Βρετανίας από το φυσικό αέριο και οι όροι της Νορβηγίας

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις στο Reuters του υπουργού Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας, Tord André Lien, δεν αναμένεται να επηρεαστούν -τουλάχιστον άμεσα- οι εξαγωγές νορβηγικού φυσικού αερίου προς την Βρετανία, μετά την απόφαση της τελευταίας για έξοδο από την ΕΕ.
Η Νορβηγία αποτελεί τη μεγαλύτερη πάροχο φυσικού αερίου της Βρετανίας, με το 40% των αναγκών της τελευταίας να καλύπτεται από εισαγωγές από την πρώτη.
Για τους Νορβηγούς εξαγωγείς η εξάρτηση της Βρετανίας από το νορβηγικό φυσικό αέριο είναι τόσο μεγάλη, που συνιστά σημαντικό πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μεταξύ των δυο χωρών, στην περίπτωση που το Λονδίνο θελήσει μετά την έξοδό από την ΕΕ να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), στην οποία προς το παρόν μέλη είναι η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ελβετία.
Νορβηγοί αξιωματούχοι εκφράζουν προς το παρόν επιφυλάξεις για το αν θα πρέπει να γίνει δεκτή μία πιθανή αίτηση της Βρετανίας για ένταξη στην ΕΖΕΣ, καθώς κάτι τέτοιο θα μετατόπιζε το σημερινό status quo της ΕΖΕΣ, όπου η Νορβηγία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Στο παρελθόν, βέβαια, οι επιφυλάξεις ήταν πιο έντονες αλλά πλέον όλο και περισσότεροι θεωρούν έως και αναγκαία μία τέτοια εξέλιξη, με δεδομένο ότι η Βρετανία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Νορβηγίας.
Το Όσλο προετοιμάζεται βέβαια για κάθε ενδεχόμενο, έχοντας πάντα ως δεδομένο ότι το ισχυρότερό του όπλο στην περίπτωση που η Βρετανία καταθέσει αίτημα για είσοδο στην ΕΖΕΣ θα είναι η εξάρτηση της τελευταίας από το νορβηγικό φυσικό αέριο, γεγονός που θα επιτρέψει στο Όσλο να θέσει επιτακτικά τους δικούς του όρους στο Λονδίνο.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/JERRY LAMPEN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.