
Η υπεράκτια έγχυση CO₂ αναφέρεται στη διαδικασία διοχέτευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) σε γεωλογικούς σχηματισμούς κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, προκειμένου να αποθηκευτεί μόνιμα και με ασφάλεια. Αυτή η τεχνική αποτελεί βασικό στοιχείο της τεχνολογίας δέσμευσης, αποθήκευσης και αξιοποίησης άνθρακα (CCUS), η οποία στοχεύει στη μείωση των εκπομπών CO₂ στην ατμόσφαιρα. Με τη βιομηχανία να επιταχύνει τις επενδύσεις σε έργα CCUS, η ανάπτυξη αξιόπιστων και αποδοτικών τεχνολογιών υπεράκτιας έγχυσης γίνεται κρίσιμη για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης.
Καθώς δεν υπάρχει ακόμη εκτεταμένη υποδομή για τη μεταφορά CO₂ μέσω αγωγών, πολλές πρωτοβουλίες επικεντρώνονται στη χρήση πλοίων για τη μεταφορά και την έγχυση του CO₂. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τη μεταφορά υγροποιημένου CO₂ σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ή άμεσης έγχυσης σε γεωλογικούς σχηματισμούς. Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε έργου, υπάρχουν διαφορετικές τεχνολογικές προσεγγίσεις, όπως η άμεση έγχυση από ένα πλοίο εξοπλισμένο με σύστημα υπεράκτιας έγχυσης, η χρήση πλωτών μονάδων αποθήκευσης και έγχυσης, καθώς και η εγκατάσταση ενδιάμεσων συστημάτων αποθήκευσης που συνδέονται με υποθαλάσσιες δομές.
Παρότι αυτές οι τεχνολογίες έχουν χρησιμοποιηθεί επί δεκαετίες στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η εφαρμογή τους στην CCUS βιομηχανία δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί σε μεγάλη κλίμακα. Η απουσία ενιαίου πλαισίου αξιολόγησης και πιστοποίησης δυσχεραίνει την υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών, καθώς απαιτείται ένας κοινός μηχανισμός που να διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις και την τεχνική αξιοπιστία.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ξεκίνησε ένα από κοινού βιομηχανικό έργο (Joint Industry Project ‒ JIP), το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας ενοποιημένης προσέγγισης για την αξιολόγηση και την πιστοποίηση των υπεράκτιων συστημάτων έγχυσης CO₂. Μέσω της συνεργασίας κορυφαίων εταιρειών του ενεργειακού κλάδου, το έργο αποσκοπεί στη χαρτογράφηση των ισχυόντων κανονισμών και προτύπων, στην ανάπτυξη τεχνικών προδιαγραφών και στη διαμόρφωση κριτηρίων αξιολόγησης για την ασφαλή και αποδοτική λειτουργία αυτών των συστημάτων.
Το JIP ξεκίνησε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέταρτο τρίμηνο του 2025. Η ηγεσία του έργου ανήκει στη Shell, ενώ τη διαχείρισή του έχει αναλάβει ο DNV. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ορισμένες από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου, όπως οι Aker BP, TotalEnergies, Harbour Energy, Woodside, “K” Line, MOL (Mitsui O.S.K. Lines), Yinson Production, BW Offshore, APL Norway και Havtil.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Μετά από ημέρες αιματηρών συγκρούσεων, οι ηγέτες της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Anwar…
Την περασμένη εβδομάδα η Κύπρος, βρέθηκε αντιμέτωπη με την δεύτερη καταστροφικότερη πυρκαγιά της σύγχρονης ιστορίας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Ο τραγικός απολογισμός της πυρκαγιάς…
Στον απόηχο της συμφωνίας ΗΠΑ-Ινδονησίας, με επίκεντρο το διμερές εμπόριο των χωρών, πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής MB Shipbrokers εστιάζει στον αντίκτυπο του εν λόγω…
Η τεχνολογία ενέργειας από κύματα, που αναπτύσσεται από την CorPower Ocean, προωθείται σημαντικά με την είσοδο δύο σημαντικών στρατηγικών επενδυτών, της Acario (του επενδυτικού…
Μια καινοτόμο πρωτοβουλία, που αναμένεται να συμβάλει στην επίλυση των ζητημάτων που απορρέουν από τον ανεφοδιασμό των πλοίων, ανακοίνωσαν πρόσφατα κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες και…
Καθώς οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις αυξάνονται, οι έλεγχοι των εξαγωγών έχουν καταστεί ισχυρό εργαλείο στη γεωπολιτική αντιπαλότητα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ως εκ…
Μικρή πτώση σημείωσε η παγκόσμια παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα το α΄εξάμηνο του 2025, συγκριτικά με αυτό του περασμένου έτους. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Worldsteel…
H πρόσφατη εξαγγελία Τραμπ για επιβολή δασμών ύψους 50% στα προϊόντα της Βραζιλίας έχει δημιουργήσει σοβαρούς τριγμούς στην αγορά της λατινοαμερικανικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης και…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ