
Σε στάση αναμονής αναφορικά με τα επιτόκια παραμένουν οι κεντρικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, στο εύρος του 4,25% έως 4,50%, όπως είχε πράξει και στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου. Παράλληλα, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την αμερικανική οικονομία. Ειδικότερα, εκτιμά πλέον πως η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι της τάξης του 1,7% φέτος, έναντι 2,1% που προέβλεπε μέχρι σήμερα, και αναμένει άνοδο του πληθωρισμού στο 2,7% από 2,5%.
Ίδια πολιτική ακολούθησε και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) η οποία διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 4,5%. Η απόφαση επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των οικονομολόγων. «Υπάρχει μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, σε ανακοίνωσή του.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη 19 Μαρτίου κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα σε διεθνή κλίμακα. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε να εννοηθεί ότι ο χρόνος περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις των δυνητικά υψηλότερων δασμών των ΗΠΑ.
Στα χνάρια των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών, αυτή της Κίνας διατήρησε το 1ετές βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 3,1% και το 5ετές LPR στο 3,6%. «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγνωρίζουν την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, ενώ παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω των επίμονων πιέσεων στο μέλλον», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Bruce Pang, αναφέροντας τους κινδύνους από τις εμπορικές εντάσεις, τη σταθερή πολιτική στάση της Fed και τα ήδη λεπτά καθαρά περιθώρια επιτοκίου των κινεζικών τραπεζών.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ισχυρό είναι ήδη το πλήγμα των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για την Boeing, καθώς η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών αντιμετωπίζει σημαντικά…
Καθώς η Κίνα «βλέπει» την εγχώρια κατανάλωση να επιβραδύνεται και ενώ η πίεση εντείνεται από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, το Πεκίνο στρέφεται στη…
Αισθητά είναι ήδη τα «απόνερα» των εμπορικών τριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη ναυτιλία τακτικών γραμμών, καθώς οι liner κολοσσοί βλέπουν ήδη τις αποστολές…
Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν στο τεύχος Απριλίου 2025 την επικαιρότητα στον χώρο της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής ειδησεογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, στο τεύχος των Ναυτικών…
Τις τροποποιήσεις της MLC που ενέκρινε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), αναγνωρίζοντας επισήμως πλέον τους ναυτικούς ως key workers, χαιρετίζει η INTERCARGO. Σύμφωνα…
Συνέχεια στο μπαράζ διεθνών συνεργειών με επίκεντρο την αποανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έδωσαν πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο και η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni. Ειδικότερα,…
Σε αναθεώρηση του ASBATANKVOY, του ειδικού ναυλοσυμφώνου για τις ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων, προχώρησαν BIMCO και Association of Ship Brokers & Agents (USA) Inc. (ASBA). Η…
Η τεχνολογία μεταφοράς υγρού υδρογόνου βρίσκεται στο επίκεντρο νέας διεθνούς συνεργασίας μεταξύ του Lloyd’s Register (LR) και του Εθνικού Πανεπιστημίου του Πουσάν (PNU) στη…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ