
Σε στάση αναμονής αναφορικά με τα επιτόκια παραμένουν οι κεντρικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, στο εύρος του 4,25% έως 4,50%, όπως είχε πράξει και στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου. Παράλληλα, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την αμερικανική οικονομία. Ειδικότερα, εκτιμά πλέον πως η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι της τάξης του 1,7% φέτος, έναντι 2,1% που προέβλεπε μέχρι σήμερα, και αναμένει άνοδο του πληθωρισμού στο 2,7% από 2,5%.
Ίδια πολιτική ακολούθησε και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) η οποία διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 4,5%. Η απόφαση επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των οικονομολόγων. «Υπάρχει μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, σε ανακοίνωσή του.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη 19 Μαρτίου κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα σε διεθνή κλίμακα. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε να εννοηθεί ότι ο χρόνος περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις των δυνητικά υψηλότερων δασμών των ΗΠΑ.
Στα χνάρια των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών, αυτή της Κίνας διατήρησε το 1ετές βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 3,1% και το 5ετές LPR στο 3,6%. «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγνωρίζουν την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, ενώ παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω των επίμονων πιέσεων στο μέλλον», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Bruce Pang, αναφέροντας τους κινδύνους από τις εμπορικές εντάσεις, τη σταθερή πολιτική στάση της Fed και τα ήδη λεπτά καθαρά περιθώρια επιτοκίου των κινεζικών τραπεζών.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ο αριθμός των πλοίων κατανάλωσης μεθανόλης στον παγκόσμιο στόλο συνεχίζει να αυξάνεται με δυναμικούς ρυθμούς. Ειδικότερα, ο ιαπωνικός ναυπηγικός κολοσσός Tsuneishi παρέδωσε πρόσφατα το…
Στην επέκταση του στόλου του εστιάζει εκ νέου ο κολοσσός ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ADNOC. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Allied,…
Η spot ναυλαγορά των LNG carriers παραμένει υπό έντονη πίεση, με τους ναύλους να σημειώνουν περιορισμένες μεταβολές. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής…
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου δύο ώρες, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στις συνομιλίες παρευρέθηκαν…
Η Αιθιοπία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής της…
Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα διατηρεί την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση…
Άνοδο 5% κατέγραψε η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2024, με τον όγκο των τραπεζικών δανείων να ανέρχονται σε $53,51 δισ., σύμφωνα με δεδομένα…
Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ