
Καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μέσω απευθείας συνομιλιών με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, σενάρια θέλουν τις δύο χώρες να εξετάζουν το ενδεχόμενο οικονομικής συνεργασίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ΗΠΑ και Ρωσία εξετάζουν την πιθανότητα οικονομικής συνεργασίας στην Αρκτική, η οποία συνιστά περιοχή κοινού ενδιαφέροντος, όπως υπογραμμίζουν Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών επικεντρώνονται σε συνέργειες αναφορικά με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων και φυσικών πόρων στην Αρκτική, καθώς και στην ανάπτυξη θαλάσσιων εμπορικών οδών.
Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα είχαν πρόσφατα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η εν λόγω εξέλιξη εγείρει ανησυχία στις τάξεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίοι, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιδιώκουν να απομονώσουν οικονομικά τη Μόσχα.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι ΗΠΑ «βλέπουν» τη συνεργασία στην Αρκτική ως έναν τρόπο να μπουν «σφήνα» μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου. Υπενθυμίζεται ότι, στα τέλη του 2024, το Πεντάγωνο υπογράμμισε τον κίνδυνο συνεργασίας Κίνας-Ρωσίας στην Αρκτική.
Η Κίνα εστιάζει ολοένα και περισσότερο στην Αρκτική, έχοντας πρόσφατα αναπτύξει συμφέροντας αλιείας, ενέργειας και μεταφορών στην περιοχή. Μάλιστα, η ανάπτυξη νέων ναυτιλιακών οδών θεωρείται «κλειδί» για τη στρατηγική της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία οραματίζεται έναν πολικό δρόμο του μεταξιού, που θα συνδέει την Ανατολική Ασία, τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις περί συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας στην Αρκτική βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Επιπλέον, Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι ένα τέτοιο σενάριο φαντάζει απίθανο, δεδομένης της στενής σχέσης που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια Μόσχα και Πεκίνο.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ισχυρό είναι ήδη το πλήγμα των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για την Boeing, καθώς η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών αντιμετωπίζει σημαντικά…
Καθώς η Κίνα «βλέπει» την εγχώρια κατανάλωση να επιβραδύνεται και ενώ η πίεση εντείνεται από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, το Πεκίνο στρέφεται στη…
Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν στο τεύχος Απριλίου 2025 την επικαιρότητα στον χώρο της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής ειδησεογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, στο τεύχος των Ναυτικών…
Τις τροποποιήσεις της MLC που ενέκρινε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), αναγνωρίζοντας επισήμως πλέον τους ναυτικούς ως key workers, χαιρετίζει η INTERCARGO. Σύμφωνα…
Συνέχεια στο μπαράζ διεθνών συνεργειών με επίκεντρο την αποανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έδωσαν πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο και η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni. Ειδικότερα,…
Σε αναθεώρηση του ASBATANKVOY, του ειδικού ναυλοσυμφώνου για τις ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων, προχώρησαν BIMCO και Association of Ship Brokers & Agents (USA) Inc. (ASBA). Η…
Η τεχνολογία μεταφοράς υγρού υδρογόνου βρίσκεται στο επίκεντρο νέας διεθνούς συνεργασίας μεταξύ του Lloyd’s Register (LR) και του Εθνικού Πανεπιστημίου του Πουσάν (PNU) στη…
Θλίψη σκόρπισε η είδηση της απώλειας 47χρονης ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας, όταν παρασύρθηκε από φορτηγό κατά την έξοδό της από E/Γ-Ο/Γ πλοίο. Η…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ