
Στις πρώτες τους αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική του 2025 προχώρησαν Fed και ΕΚΤ.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, στο εύρος του 4,25% έως 4,50%, παρά τις πιέσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για άμεση μείωση τους.
Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed υπογραμμίζει σε δελτίο Τύπου ότι «οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν σταθερές», ενώ ο πληθωρισμός παρουσιάζεται «λίγο αυξημένος».
Εν συνεχεία, ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε ότι θεώρησε πως «δεν ήταν σκόπιμο» να ανταποκριθεί στο αίτημα του προέδρου Τραμπ για μείωση επιτοκίων. «Δεν πρόκειται να απαντήσω ή να σχολιάσω καθ’ οιονδήποτε τρόπο αυτά που λέει ο πρόεδρος, δεν θα ήταν σωστό να το κάνω», ανέφερε και υπογράμμισε πως «δεν χρειάζεται να δράσουμε βιαστικά για να προσαρμόσουμε την (νομισματική) πολιτική μας». Ο Πάουελ διευκρίνισε πως δεν είχε καμία επαφή με τον πρόεδρο Τραμπ από τότε που ανέλαβε καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, σε μείωση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στην πρώτη συνεδρίαση για το 2025 αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 0,25% στο 2,75%. Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του 2024 η ΕΚΤ προχώρησε σε τέσσερις ισόποσες μειώσεις των επιτοκίων της κατά 1% αθροιστικά.
Σημειώνεται ότι κεντρικοί τραπεζίτες που μετέχουν στο ΔΣ της ΕΚΤ έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσο θα πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια στη διάρκεια του έτους. Ενδεικτικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό έχουν ταχθεί υπέρ μίας πιο «επιθετικής πολιτικής» περαιτέρω μειώσεων, εκτιμώντας ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα πρέπει να έχει υποχωρήσει στο 2% έως τον Ιούνιο. Στον αντίποδα οι πιο συντηρητικοί κεντρικοί τραπεζίτες οι οποίες συνήθως βρίσκονται υπό την επιρροή της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, όπως ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ δεν φαίνεται να ενστερνίζονται την άποψη αυτή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει επιπλέον περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Μάλιστα, δεν αποσκοπεί απλώς στην…
Ισχυρό είναι ήδη το πλήγμα των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για την Boeing, καθώς η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών αντιμετωπίζει σημαντικά…
Καθώς η Κίνα «βλέπει» την εγχώρια κατανάλωση να επιβραδύνεται και ενώ η πίεση εντείνεται από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, το Πεκίνο στρέφεται στη…
Αισθητά είναι ήδη τα «απόνερα» των εμπορικών τριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη ναυτιλία τακτικών γραμμών, καθώς οι liner κολοσσοί βλέπουν ήδη τις αποστολές…
Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν στο τεύχος Απριλίου 2025 την επικαιρότητα στον χώρο της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής ειδησεογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, στο τεύχος των Ναυτικών…
Τις τροποποιήσεις της MLC που ενέκρινε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), αναγνωρίζοντας επισήμως πλέον τους ναυτικούς ως key workers, χαιρετίζει η INTERCARGO. Σύμφωνα…
Συνέχεια στο μπαράζ διεθνών συνεργειών με επίκεντρο την αποανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έδωσαν πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο και η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni. Ειδικότερα,…
Σε αναθεώρηση του ASBATANKVOY, του ειδικού ναυλοσυμφώνου για τις ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων, προχώρησαν BIMCO και Association of Ship Brokers & Agents (USA) Inc. (ASBA). Η…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ