
Τον εμπορευματικό χάρτη του άνθρακα το 2025 επιχειρεί να σκιαγραφήσει η Kpler με νέα της έκθεση, εστιάζοντας την προσοχή της στην Κίνα.
Κατ’ αρχάς, η National Energy Administration της Κίνας αναμένει ότι η εγχώρια παραγωγή θα αυξηθεί κατά 100 εκατ., στους 4,8 δισ. τόνους, γεγονός που θα επηρεάσει τη ζήτηση για εισαγωγές και θα ασκήσει καθοδικές πιέσεις στις παγκόσμιες τιμές. Η Kpler εκτιμά ότι η ζήτηση εισαγωγών θερμικού άνθρακα της Κίνας θα μειωθεί στα χαμηλά επίπεδα των 300 εκατ. τόνων το 2025, με το ενδεχόμενο περαιτέρω αναθεωρήσεων προς τα κάτω, εάν οι χειμερινές θερμοκρασίες στη βορειοανατολική Ασία παραμείνουν πάνω από τις εποχικές νόρμες.
Μια βασική πρόκληση για τις κινεζικές εταιρείες εξόρυξης θα είναι να διασφαλίσουν ότι το προϊόν τους θα παραμείνει σε ανταγωνιστικές τιμές έναντι του εισαγόμενου άνθρακα. Σημαντικοί προμηθευτές όπως η Ινδονησία, η Αυστραλία και η Ρωσία επωφελούνται από το χαμηλό κόστος εξόρυξης και έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν τις τιμές τους για να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους. Ωστόσο, αυτή η δυναμική θα μπορούσε να ωθήσει την κινεζική κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα για την προστασία της εξορυκτικής της βιομηχανίας.
Κατά την Kpler, οι συνθήκες εξασθενημένης ζήτησης στη λεκάνη του Ατλαντικού αναμένεται να αυξήσουν τον ανταγωνισμό στην κινεζική αγορά από άλλες περιοχές εξαγωγής. Η Τουρκία και το Μαρόκο παραμένουν οι μόνοι σταθεροί κόμβοι ζήτησης στη Μεσόγειο, αλλά δεν έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν την πλεονάζουσα προσφορά στην περιοχή που προκαλείται από τη μειωμένη ζήτηση στην ΕΕ.
Ένας άλλος μεγάλος προμηθευτής άνθρακα, η Αυστραλία έχει αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στην Κίνα, μετά την άρση του ανεπίσημου εμπάργκο από το Πεκίνο το 2023, αν και οι προοπτικές για τη διατήρηση της ισχύος της στην ασιατική χώρα παραμένουν νεφελώδεις λόγω γεωπολιτικών κινδύνων. Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί άνθρακα της Αυστραλίας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις εάν η νέα διοίκηση των ΗΠΑ εφαρμόσει αυστηρότερες πολιτικές έναντι της Κίνας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πιέσει την Αυστραλία να ευθυγραμμίσει τις εμπορικές και εξωτερικές πολιτικές της με αυτές των ΗΠΑ, γεγονός που θα επιδείνωνε τις βελτιούμενες διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν πιθανές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας θα ωφελήσουν τους εξαγωγείς άνθρακα από την Ινδονησία, τη Ρωσία και την Κολομβία. Ωστόσο, η δυνατότητα της Κολομβίας να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία είναι περιορισμένη, δεδομένου του σχετικά υψηλού κόστους εξόρυξης και των ακριβότερων ναύλων κατά μήκος της διαδρομής Κολομβίας-Κίνας, καταλήγει η Kpler.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γνωστοποίησε, ότι με επιστολή του αρμόδιου γραφείου της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανανέωσης…
Δύο μέλη του πληρώματος του Eternity C σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες το υπό λιβεριανή σημαία φορτηγό πλοίο με θαλάσσια drones και…
Διαχρονικά, η ναυτιλιακή βιομηχανία επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο, η φύση της βιομηχανίας είναι τέτοια, που οι αναδιατάξεις των εμπορικών ροών…
Σε 3,45 εκατ. επιβάτες ανήλθε η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2025, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,6% σε σύγκριση…
Η Νότια Κορέα ζήτησε επίσημα από τις ΗΠΑ την εξαίρεσή της από την εφαρμογή των λιμενικών τελών που έχουν επιβάλει οι τελευταίες σε όλα…
Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας από την Ινδονησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (Memorandum of Understanding ‒ MoU) δεκάδων δισεκατομμυρίων…
Η Βραζιλία, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζάχαρης διεθνώς (23,6% παγκόσμιας παραγωγής), σημείωσε πτώση στις διά θαλάσσης εξαγωγές του εν λόγω…
Τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα νερού στον ποταμό Δούναβη στην Ουγγαρία επηρεάζουν την ενδοποτάμια ναυτιλία, τη γεωργία και τα τοπικά οικοσυστήματα, αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ