
Μετά από δεκαετίες χαμηλού ενδιαφέροντος για τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης, λόγω των κυρώσεων και του εμφυλίου πολέμου, ένα πιθανό νέο κεφάλαιο θα μπορούσε να ανοίξει το 2025. Με βάση τον πιθανό διαγωνισμό της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης για 22 χερσαία και υπεράκτια ερευνητικά τεμάχια, οι προσδοκίες ότι οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες επιστρέφουν είναι μεγάλες. Παρά την τρέχουσα πολιτική αστάθεια, το ενδιαφέρον για τους πόρους της Λιβύης αυξάνεται, όπως αποδεικνύει η ισπανική Repsol, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της ερευνητική γεώτρηση. Η κινητήρια δύναμη πίσω από το αναγεννημένο ενδιαφέρον διεθνών παικτών είναι η εγγύηση ασφάλειας που παρέχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) και την NOC.
Τα σημερινά επίπεδα παραγωγής της Λιβύης παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τους στόχους της. Η χώρα ισχυρίζεται ότι διαθέτει αποθέματα 48 δισ. βαρελιών και στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή σε 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2025, από 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως που είναι σήμερα. Πέραν της Repsol, οι ENI και BP έχουν επίσης ξεκινήσει έργα έρευνας σε συνεργασία με τη Libyan Investment Co. στα βορειοδυτικά της χώρας. Εν τω μεταξύ, η αυστριακή εταιρεία ενέργειας OMV εργάζεται επί του παρόντος στη λεκάνη της Σύρτης. Μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι NOC, OMV, Equinor, TotalEnergies και Repsol, γνωστή ως Akakus, εκμεταλλεύεται το πετρελαϊκό πεδίο Sharara, με στόχο να αυξήσει την παραγωγή κατά περίπου 260.000 βαρέλια/ημέρα. Η παραγωγική ικανότητα του Sharara έχει οριστεί στα 320.000 βαρέλια/ημέρα.
Η αισιοδοξία για την αναπτυξιακή πορεία του πετρελαϊκού κλάδου της Λιβύης μπορεί, ωστόσο, να αντιμετωπίσει γεωπολιτικούς κινδύνους σημαντικού μεγέθους. Ενώ η γενική κατάσταση ασφαλείας της Λιβύης είναι σχετικά σταθερή, οι περιφερειακές εξελίξεις, ιδίως όσον αφορά τη Συρία, το Ιράν και το Ισραήλ, θα μπορούσαν σύντομα να έχουν αποσταθεροποιητική επίδραση. Τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων της λιβυκής κυβέρνησης και του Ισραήλ, προκαλώντας πολιτική αναταραχή. Ωστόσο, ο πρωταρχικός αποσταθεροποιητικός παράγοντας το 2025 αναμένεται να είναι ο διευρυνόμενος ρόλος της Ρωσίας στη Λιβύη.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, TPAO, φέρεται να αγόρασε δύο πλωτά γεωτρύπανα από τη Νορβηγία για έρευνες φυσικού αερίου βαθέων υδάτων. Σύμφωνα με τουρκικό…
Μετά την πρώτη προσθαλάσσωση στην Πάτμο, η Hellenic Seaplanes ανοίγει τα φτερά της και για τη Σκύρο, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή συνδεσιμότητας στο Αιγαίο.…
Η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γνωστοποίησε, ότι με επιστολή του αρμόδιου γραφείου της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανανέωσης…
Δύο μέλη του πληρώματος του Eternity C σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες το υπό λιβεριανή σημαία φορτηγό πλοίο με θαλάσσια drones και…
Διαχρονικά, η ναυτιλιακή βιομηχανία επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο, η φύση της βιομηχανίας είναι τέτοια, που οι αναδιατάξεις των εμπορικών ροών…
Σε 3,45 εκατ. επιβάτες ανήλθε η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2025, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,6% σε σύγκριση…
Η Νότια Κορέα ζήτησε επίσημα από τις ΗΠΑ την εξαίρεσή της από την εφαρμογή των λιμενικών τελών που έχουν επιβάλει οι τελευταίες σε όλα…
Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας από την Ινδονησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (Memorandum of Understanding ‒ MoU) δεκάδων δισεκατομμυρίων…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ