
Κυκλοφόρησε η ετήσια ειδική έκδοση της Lloyd’s List με τις 100 προσωπικότητες και σημαντικούς παράγοντες που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία για το 2024. Για μια ακόμα χρονιά αρκετοί Έλληνες με σημαντική δράση και διεθνή αναγνώριση στην ποντοπόρο ναυτιλία καθώς και πρόεδροι θεσμικών φορέων εκπροσώπησης του εφοπλισμού καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις στη συγκεκριμένη λίστα.
Ειδικότερα, η κ. Μαρία Αγγελικούση (Αngelicoussis Shipping Group), καταλαμβάνει τη 12η θέση, αποτελώντας την κορυφαία Ελληνίδα πλοιοκτήτρια στη λίστα της Lloyd’s.
Στην 16η θέση συναντάται ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης (όμιλος Capital). Στην 17η θέση βρίσκονται οι Magda Kopczynska, Φωτεινή Ιωαννίδου και Frans Timmermans της Eυρωπαϊκής Επιτροπής και στην 20η ο κ. Γεώργιος Προκοπίου (Dynacom/Dynagas/Seatraders).
Στην 24η θέση η κ. Αγγελική Φράγκου (όμιλος Navios) και η κ. Μελίνα Τραυλού (Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών) βρίσκεται στην 26η θέση.
Την 33η θέση καταλαμβάνει ο κ. Γιώργος Οικονόμου (όμιλος TMS) ενώ η 35η θέση ανήκει στον κ. Κωσταντίνο Κωσταντακόπουλο (Costamare).
Στις θέσεις 37 και 49 βρίσκονται αντίστοιχα οι κ. Πέτρος Παππάς (Star Bulk) και Πήτερ Λιβανός (GasLog/DryLog).
Ακόμη, στην 63η θέση είναι ο κ. Γιώργος Λογοθέτης (Libra Group) και ο δρ. Νίκος Τσάκος (ΤΕΝ) καταλαμβάνει την 76η θέση στη σχετική λίστα της Lloyd’s List.
Στην 83η θέση η κ. Έλπη Πετράκη (WISTA International) ενώ στην 87η θέση βρίσκεται η κ. Σεμίραμις Παληού (Diana Shipping & Helmepa). Στη θέση 98 συναντάται ο καθ. Κώστας Γραμμένος (Bayes Business School).
Την ετήσια λίστα επιμελούνται δημοσιογράφοι και ανταποκριτές της Lloyd’s List από όλο τον κόσμο. Η λίστα σαφώς δεν είναι αντιπροσωπευτική των πιο σημαντικών ή ισχυρών προσωπικοτήτων ή φορέων της ναυτιλίας αλλά αποτελεί ένα βαρόμετρο για το πως ο έγκυρος και ιστορικός βρετανικός δημοσιογραφικός τίτλος αξιολογεί και κατατάσσει τις τάσεις και τους πρωταγωνιστές της αγοράς. Αναμφισβήτητα ο αριθμός των Ελλήνων που εμφανίζονται στη φετινή λίστα είναι σχετικά μικρός, με δεδομένο το γεγονός ότι ελληνική εμπορική ναυτιλία εξακολουθεί να κρατά τα ηνία παγκοσμίως και να πρωταγωνιστεί αδιάλειπτα στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο.
Ωστόσο οι 15 που ξεχωρίζουν στη λίστα αποτελούν μια ακόμα συνολική επιβράβευση της επιτυχίας των Ελλήνων στις διεθνείς θάλασσες.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει επιπλέον περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Μάλιστα, δεν αποσκοπεί απλώς στην…
Ισχυρό είναι ήδη το πλήγμα των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για την Boeing, καθώς η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών αντιμετωπίζει σημαντικά…
Καθώς η Κίνα «βλέπει» την εγχώρια κατανάλωση να επιβραδύνεται και ενώ η πίεση εντείνεται από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, το Πεκίνο στρέφεται στη…
Αισθητά είναι ήδη τα «απόνερα» των εμπορικών τριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη ναυτιλία τακτικών γραμμών, καθώς οι liner κολοσσοί βλέπουν ήδη τις αποστολές…
Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν στο τεύχος Απριλίου 2025 την επικαιρότητα στον χώρο της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής ειδησεογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, στο τεύχος των Ναυτικών…
Τις τροποποιήσεις της MLC που ενέκρινε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), αναγνωρίζοντας επισήμως πλέον τους ναυτικούς ως key workers, χαιρετίζει η INTERCARGO. Σύμφωνα…
Συνέχεια στο μπαράζ διεθνών συνεργειών με επίκεντρο την αποανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έδωσαν πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο και η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni. Ειδικότερα,…
Σε αναθεώρηση του ASBATANKVOY, του ειδικού ναυλοσυμφώνου για τις ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων, προχώρησαν BIMCO και Association of Ship Brokers & Agents (USA) Inc. (ASBA). Η…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ