
Η Tata Steel Netherlands και η Ecolog προχωρούν στη δημιουργία ενός καινοτόμου «ενεργειακού διαδρόμου», συνδυάζοντας την υγροποίηση του διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) για αποθήκευση και την επαναεριοποίηση του υδρογόνου για βιομηχανική χρήση. Οι δύο διεργασίες αλληλοϋποστηρίζονται, μειώνοντας την ανάγκη για επιπλέον ενεργειακή κατανάλωση. Η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών επισημοποιήθηκε κατά την παρουσία του βασιλιά της Ολλανδίας και της υπουργού Κλιματικής Πολιτικής, Σόφι Χέρμανς, στη Νορβηγία.
Το υγρό υδρογόνο παράγεται στη Νορβηγία από υδροηλεκτρική ενέργεια και μεταφέρεται στο λιμάνι του Άμστερνταμ μέσω εξειδικευμένων πλοίων που διατηρούν τη θερμοκρασία στους -253°C. Στον τερματικό σταθμό της Ecolog, το υγρό υδρογόνο αεριοποιείται μέσω μιας διαδικασίας εξάτμισης, η οποία αξιοποιεί τη θερμική ενέργεια του περιβάλλοντος.
Αυτή η αεριοποίηση δεν εξυπηρετεί μόνο τη μετατροπή του υδρογόνου σε βιομηχανικά χρήσιμη μορφή, αλλά παράγει και ένα σημαντικό ποσό ενέργειας. Η ενέργεια αυτή είναι η θερμότητα που παράγεται από τη θερμοκρασιακή μεταβολή του υδρογόνου κατά την επαναεριοποίησή του και, αντί να σπαταληθεί, χρησιμοποιείται στρατηγικά για την ψύξη του CO₂ προκειμένου να υγροποιηθεί σε θερμοκρασία περίπου ίση με -78°C, μια θερμοκρασία πολύ υψηλότερη από αυτήν του υγρού υδρογόνου.
Η Tata Steel, σε συνεργασία με την Ecolog και άλλους εταίρους, εφαρμόζει αυτή την προσέγγιση στην παραγωγή χάλυβα, όπου ακόμα και στις εγκαταστάσεις Green Steel της πρώτης παράγονται μικρές ποσότητες CO₂. Το δεσμευμένο CO₂ υγροποιείται χρησιμοποιώντας την ψυχρή ενέργεια της αεριοποίησης του υδρογόνου και μεταφέρεται με πλοία στη Νορβηγία, όπου αποθηκεύεται μόνιμα σε γεωλογικούς σχηματισμούς από τη Horisont Energi. Παράλληλα, το επαναεριοποιημένο υδρογόνο διοχετεύεται μέσω αγωγών στη βιομηχανία, όπου χρησιμοποιείται σε ενεργειακές εφαρμογές, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο υψηλής αποδοτικότητας και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει επιπλέον περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Μάλιστα, δεν αποσκοπεί απλώς στην…
Ισχυρό είναι ήδη το πλήγμα των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για την Boeing, καθώς η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών αντιμετωπίζει σημαντικά…
Καθώς η Κίνα «βλέπει» την εγχώρια κατανάλωση να επιβραδύνεται και ενώ η πίεση εντείνεται από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, το Πεκίνο στρέφεται στη…
Αισθητά είναι ήδη τα «απόνερα» των εμπορικών τριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη ναυτιλία τακτικών γραμμών, καθώς οι liner κολοσσοί βλέπουν ήδη τις αποστολές…
Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν στο τεύχος Απριλίου 2025 την επικαιρότητα στον χώρο της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής ειδησεογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, στο τεύχος των Ναυτικών…
Τις τροποποιήσεις της MLC που ενέκρινε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), αναγνωρίζοντας επισήμως πλέον τους ναυτικούς ως key workers, χαιρετίζει η INTERCARGO. Σύμφωνα…
Συνέχεια στο μπαράζ διεθνών συνεργειών με επίκεντρο την αποανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έδωσαν πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο και η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni. Ειδικότερα,…
Σε αναθεώρηση του ASBATANKVOY, του ειδικού ναυλοσυμφώνου για τις ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων, προχώρησαν BIMCO και Association of Ship Brokers & Agents (USA) Inc. (ASBA). Η…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ