
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για την παγκόσμια οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς η διαφαινόμενη επιβολή δασμών στις ασιατικές εξαγωγές πιθανότατα θα υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο.
Εν μέσω διάχυτης αβεβαιότητας στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα, μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο οποίος είχε προαναγγείλει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας την επιβολή δασμών 60% στα κινεζικά προϊόντα και τουλάχιστον 10% στις υπόλοιπες εισαγωγές, ο διευθυντής του τμήματος Ασίας-Ειρηνικού του ΔΝΤ, Κρίσνα Σρινιβάσαν, δήλωσε κατά τη διάρκεια πρόσφατου συνεδρίου ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν συστημικό κίνδυνο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τρίτης 19 Νοεμβρίου του ΔΝΤ, η επιβολή νέων αμερικανικών δασμών, σε συνδυασμό με την αύξηση από τον περασμένο Οκτώβριο των ευρωπαϊκών δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, θα μπορούσε να υπονομεύσει τις οικονομικές προοπτικές της Ασίας, η οποία θεωρείται η κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης. Οι νέοι δασμοί αναμένεται να προκαλέσουν αντίποινα κατά της Δύσης, που θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους και κατ’ επέκταση σε διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Συνεπώς, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς ο διαφαινόμενος περιορισμός της εξαγωγικής δραστηριότητας των ασιατικών χωρών θα αποτελέσει «τροχοπέδη» για το παγκόσμιο εμπόριο και ενδεχομένως θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Σε αυτό το σενάριο, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική, επηρεάζοντας τις διεθνείς ροές κεφαλαίων και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, εν μέσω των ήδη δυσοίωνων προοπτικών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να αγγίξει το 3,2% τόσο το 2024 όσο και το 2025, όντας ασθενέστερη από εκείνη των χωρών της Ασίας, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,6% για φέτος και στο 4,4% για το επόμενο έτος.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στον απόηχο της δέσμευσης του Ιράν ότι θα τηρήσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης…
Σε μια περίοδο που η ναυτιλία διασχίζει ολοένα και πιο ασταθή γεωπολιτικά ύδατα, η ΔΟΜ (Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών-ITF), εξέφρασε την ανησυχία της στην…
Περίπου 1.000 πτήσεις ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, στη Γαλλία την Παρασκευή 4 Ιουλίου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι…
Η αξιοποίηση μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (Uncrewed Surface Vessels – USVs) και τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων (Remotely Operated Vehicles – ROVs) ανοίγει νέους ορίζοντες στην…
Καθώς οι ανησυχίες για την επέκταση του «σκιώδους» στόλου εντείνονται σε διεθνές επίπεδο, το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στα δεξαμενόπλοια που διέρχονται…
Έντονη κατεγράφη η δραστηριότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών στις παραγγελίες πλοίων την περασμένη εβδομάδα, με τέσσερις εταιρείες να βρίσκονται στο επίκεντρο. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ