
Στην κορυφή αναρριχήθηκε για ακόμα ένα έτος η ελληνική ναυτιλία, με τον στόλο ελληνικής διαχείρισης να παραμένει ο μεγαλύτερος παγκοσμίως, διαψεύδοντας τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί κινεζικής πρωτοκαθεδρίας.
Ειδικότερα, βάσει της ετήσιας έκθεσης της UNCTAD Review of Maritime Transport 2024, ο στόλος ελληνικής διαχείρισης αριθμεί 4.992 πλοία, αθροιστικής χωρητικότητας 394,98 εκατ. dwt, επίπεδα που αντιστοιχούν σε 16,9% της χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου. Σε ετήσια βάση, ο στόλος ελληνικών συμφερόντων σημείωσε άνοδο 0,5% σε όρους χωρητικότητας.
Από την άλλη, η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 9.418 πλοία, χωρητικότητας 309,87 εκατ. dwt, δηλαδή 13,3% του παγκόσμιου στόλου. Σε ετήσια βάση, ο κινεζικών συμφερόντων στόλος σημείωσε άνοδο 2,6% σε όρους χωρητικότητας. Η Κίνα πράγματι υπερισχύει σε αριθμό πλοίων, όμως η γιγαντιαία διαφορά στη χωρητικότητα αναδεικνύει τον ηγετικό ρόλο της ελληνόκτητης ναυτιλίας στα πλοία μεγάλης χωρητικότητας, που είναι άλλωστε εκείνα που πραγματοποιούν τις θαλάσσιες μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία, με στόλο 4.104 πλοίων χωρητικότητας 242,37 εκατ. dwt, δηλαδή 10,4% του παγκόσμιου στόλου, στην τέταρτη θέση η Σιγκαπούρη με στόλο 2.824 πλοίων χωρητικότητας 145,05 εκατ. dwt (6,3%), ενώ στην πέμπτη θέση το Χονγκ Κονγκ με στόλο 2.000 πλοίων χωρητικότητας 135,59 εκατ. dwt (5,8%).
Συνολικά οι 35 ισχυρότερες χώρες, βάσει της UNCTAD, αντιστοιχούν στο 94,2% της παγκόσμιας χωρητικότητας, η οποία ανέρχεται σε 2,35 δισ. dwt. Σε ετήσια βάση, ο παγκόσμιος στόλος σημείωσε άνοδο 3,4% σε όρους χωρητικότητας.
Πηγή: UNCTAD Review of Maritime Transport 2024 – Δεδομένα της 1ης Ιανουαρίου 2024
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στον απόηχο της δέσμευσης του Ιράν ότι θα τηρήσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης…
Σε μια περίοδο που η ναυτιλία διασχίζει ολοένα και πιο ασταθή γεωπολιτικά ύδατα, η ΔΟΜ (Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών-ITF), εξέφρασε την ανησυχία της στην…
Περίπου 1.000 πτήσεις ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, στη Γαλλία την Παρασκευή 4 Ιουλίου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι…
Η αξιοποίηση μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (Uncrewed Surface Vessels – USVs) και τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων (Remotely Operated Vehicles – ROVs) ανοίγει νέους ορίζοντες στην…
Καθώς οι ανησυχίες για την επέκταση του «σκιώδους» στόλου εντείνονται σε διεθνές επίπεδο, το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στα δεξαμενόπλοια που διέρχονται…
Έντονη κατεγράφη η δραστηριότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών στις παραγγελίες πλοίων την περασμένη εβδομάδα, με τέσσερις εταιρείες να βρίσκονται στο επίκεντρο. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ