
Σημαντική χρηματοδότηση ύψους σχεδόν $1 δισ. σε διάστημα τριών ετών για την ολοκλήρωση της κατασκευής της ναυαρχίδας του πυρηνοκίνητου παγοθραυστικού στόλου της χώρας προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Το πλοίο, που αναμένεται να ονομαστεί «Rossiya», θα είναι το κύριο και ενδεχομένως το μοναδικό πλοίο της κλάσης Leader. Θα είναι διπλάσιο σε ισχύ από οποιοδήποτε προηγούμενο πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό και θα υποστηρίζεται από μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 120 MW.
Το «Rossiya» θα συμβάλει καθοριστικά στο άνοιγμα της ναυσιπλοΐας όλο τον χρόνο στην Αρκτική. Με πλάτος 48 μ., το πλοίο έχει σχεδιαστεί προκειμένου να διευκολύνει τη ναυσιπλοΐα LNG carriers και tankers σε συνθήκες πάγου στην περιοχή.
Η κατασκευή του πλοίου ξεκίνησε στο ναυπηγείο Zvezda τον Ιούλιο του 2020, αλλά έκτοτε η πρόοδος είναι μικρή. Νωρίτερα φέτος η ημερομηνία παράδοσης μετατέθηκε από το 2027 στο 2030, ενώ επί του παρόντος έχει ολοκληρωθεί περίπου το 15-20% της κατασκευής του πλοίου.
Με τις ευρωπαϊκές αγορές να αποτελούν όλο και περισσότερο «απαγορευμένη ζώνη» για το ρωσικό πετρέλαιο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο μετά τις δυτικές κυρώσεις, το παγοθραυστικό της σειράς Leader θα είναι απαραίτητο για την εξαγωγή πόρων στην Ασία, ιδίως στην Κίνα, κατά τους χειμερινούς μήνες. Συνολικά, η Atomflot, διαχειρίστρια του κύριου στόλου παγοθραυστικών της Ρωσίας, σχεδιάζει να στείλει 17 παγοθραυστικά στο Βόρειο Πέρασμα μέχρι το 2030, δεκατρία πυρηνοκίνητα και τέσσερα συμβατικά, προκειμένου να διατηρήσει τη θαλάσσια οδό ανοιχτή όλο τον χρόνο.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Πλοίο του πολεμικού ναυτικού του Περού συγκρούστηκε με μια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της εταιρείας Perenco στον Αμαζόνιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και…
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% τον Απρίλιο του 2025, σταθερός σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική…
Η Ελλάδα παραμένει ισχυρά ελκυστικός προορισμός για την αγορά της κρουαζιέρας, η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος…
Σε μια εποχή που η ναυτιλία αντιμετωπίζει πιέσεις για μείωση εκπομπών και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η ιαπωνική Mitsubishi Shipbuilding παρουσιάζει το νέο φεριμπότ…
Η απόφαση επιβολής λιμενικών τελών σε πλοία που πραγματοποιούν port calls στις ΗΠΑ, εφόσον έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα ή βρίσκονται υπό κινεζική διαχείριση, έχει…
«Θετικές παραμένουν οι προβλέψεις για το καλοκαίρι του 2025 παρά τις γενικότερες οικονομικές, πολιτικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες. Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί έναν ιδιαίτερα…
Η μετάβαση της ναυτιλίας σε μηδενικές εκπομπές βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υιοθέτηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, με πρόσφατο παράδειγμα την ανακοίνωση της Wasaline για…
Η συμμαχία Κίνας και Ρωσίας στο εμπόριο αναμένεται να ανθίσει ακόμα περισσότερο, ή τουλάχιστον αυτό ονειρεύονται οι Ρώσοι εξαγωγείς. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ