«Globtik Tokyo» 1973: Το μεγαλύτερο δεξαμενόπλοιο στον κόσμο

«Globtik Tokyo» 1973: Το μεγαλύτερο δεξαμενόπλοιο στον κόσμο

636
«Globtik Tokyo» 1973: Το μεγαλύτερο δεξαμενόπλοιο στον κόσμο

Στις 20 Φεβρουαρίου του 1973 παραδόθηκε το –μέχρι τότε– μεγαλύτερο δεξαμενόπλοιο στον κόσμο ονόματι «Globtik Tokyo», ένα γεγονός-σταθμός στην τάση γιγάντωσης των πλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου, που σαφώς απασχόλησε τον ναυτιλιακό Τύπο της εποχής. Στο πλαίσιο αυτό, τα Ναυτικά Χρονικά, στο τεύχος της 15ης Φεβρουαρίου του 1973, προέβησαν σε αφιέρωμα για το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο, με τίτλο «Το μεγαλύτερον του κόσμου».

Το «Globtik Tokyo» κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία της Ishikawajima Harima. Το μέγεθός του ήταν γιγάντιο, καθώς διέθετε χωρητικότητα 477.000 dwt και 235.000 GT, μήκος 379 μ. και πλάτος 62 μ. Το κόστος της ναυπήγησής του υπολογιζόταν περίπου στα 15 δισ. γιεν. Η ναυπήγηση πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας Globtik Tankers Ltd. του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα δεν ήταν το πρώτο στο οποίο είχαν προβεί τα Ναυτικά Χρονικά για το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο. Στις σελίδες του τεύχους της 15ης Νοεμβρίου του 1972, ένα εκτενές αφιέρωμα με τίτλο «Καθέλκυσις του μεγαλύτερου δεξαμενοπλοίου του κόσμου» ανέφερε αναλυτικά όχι μόνο τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου, αλλά και τις εμπορικές βλέψεις της πλοιοκτήτριας εταιρείας, μήνες πριν από την παράδοσή του.

Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά, το σκάφος είχε ναυλωθεί στην Tokyo Tanker Company και θα αξιοποιούνταν για τη μεταφορά αργού πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο σε τερματικό πετρελαίου του ομίλου Nippon Oil στη νότια Ιαπωνία.

Ειδική αναφορά στο κείμενο των Ναυτικών Χρονικών πραγματοποιήθηκε για την εστίαση στην ασφάλεια κατά τη ναυπήγησή του. Με γνώμονα την ασφάλεια της ζωής εν πλω, το υπερμέγεθες δεξαμενόπλοιο ήταν εξοπλισμένο με ειδικό σύστημα για την πρόληψη των εκρήξεων εντός των δεξαμενών πετρελαίου, με μόνιμο σύστημα καθαρισμού δεξαμενών αλλά και με σύστημα πρόληψης συγκρούσεων.

Παράλληλα, δεν ήταν το πρώτο γιγαντιαίο για την εποχή δεξαμενόπλοιο που τα ναυπηγεία Ishikawajima Harima είχαν αναλάβει. Μάλιστα, θα προχωρούσαν στη ναυπήγηση δύο ακόμα όμοιων πλοίων, το ένα για λογαριασμό του «Ομίλου Γκλόπτικ» και το άλλο για λογαριασμό τόσο της «Τόκιο Τάνκερ» όσο και της «Τις Σίππινγκ Κόμπανυ». [AS1] Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Globtik Tokyo» διατήρησε για λίγο τα πρωτεία της κατάταξης των δεξαμενόπλοιων βάσει μεγέθους, καθώς το 1973 καθελκύστηκε το όμοιο πλοίο «Globtik London», μεγαλύτερο σε χωρητικότητα κατά μόλις 276 dwt.

Παρά το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται εκείνη την περίοδο στον ναυτιλιακό Τύπο, στη σημερινή εποχή το «κύμα» αυτό έχει εξασθενίσει, με πλοία που ξεπερνούν σημαντικά την τυπική χωρητικότητα των 320.000 dwt να αξιοποιούνται πρωτίστως για την αποθήκευση πετρελαίου παρά για τη μεταφορά του. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η ναυπήγηση του «Globtik Tokyo» αποτελεί σημείο αναφοράς για την τάση γιγάντωσης των πλοίων και εκμετάλλευσης των οικονομιών κλίμακας στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών στο «Globtik Tokyo» εδώ.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.