Πράσινοι Ναυτιλιακοί Διάδρομοι: Πρόοδος αλλά και αναγκαία δράση

Πράσινοι Ναυτιλιακοί Διάδρομοι: Πρόοδος αλλά και αναγκαία δράση

90
Πράσινοι Ναυτιλιακοί Διάδρομοι: Πρόοδος αλλά και αναγκαία δράση

Νέα έκθεση του Global Maritime Forum για λογαριασμό της Getting to Zero Coalition αξιολογεί την πρόοδο που έχει επέλθει αναφορικά με την ανάπτυξη Πράσινων Ναυτιλιακών Διαδρόμων (routes μεταξύ σημαντικών λιμενικών κόμβων στα οποία εφαρμόζονται πράσινες λύσεις).

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η δραστηριότητα εντός του έτους έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, ωστόσο υπογραμμίζεται ότι stakeholders, όπως ναυλωτές και παραγωγοί καυσίμων, θα πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργή δράση. Συγκεκριμένα, περισσότερες από 20 πρωτοβουλίες έχουν λάβει χώρα το 2022, με τη συμμετοχή 110 stakeholders από όλες τις ναυτιλιακές αγορές. Η πλειονότητα των πρωτοβουλιών αυτών, ωστόσο, βρίσκονται σε «εμβρυακό» στάδιο, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι ναυτιλιακοί αυτοί διάδρομοι βρίσκονται σε πρώιμα στάδια, αλλά, καθώς κινούμαστε προς την εφαρμογή, η έκθεση παρέχει μια πλατφόρμα παρακολούθησης της παγκόσμιας προόδου», τονίζει ο Jesse Fahnestock, Project Director for Decarbonization του Global Maritime Forum.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης συμπίπτει με την πρώτη επέτειο του Clydebank Declaration, όπου 24 χώρες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη δημιουργία Πράσινων Ναυτιλιακών Διαδρόμων ως μέσων για τη χρήση τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών στη ναυτιλία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.